Narancs veszélyjelzés - ronda viharok csapnak le a Dél-Dunántúlra

2018. augusztus 31. 13:04 2018. aug. 31. 13:04

Ha szabadtéri programokban, túrában, kirándulásban, esetleg egy utolsó strandolásban gondolkoztál a hétvégét illetően, még most tervezd újra a napjaidat. Szombaton olyan viharokra és felhőszakadásra van kilátás, hogy sok megyében, köztük a dél-dunántúliakban is figyelmeztetés él, az égzengés miatt egyenesen másodfokú. A vasárnap valamivel jobb lesz, de a jelek szerint akkor sem úszod meg az esőt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint szeptember elsejére, szombatra virradóan a Nyugat-Dunántúlon, illetve a délkeleti megyékben dörrenhet meg helyenként az ég, majd holnap napközben már nagyobb területen labilizálódik a légkör. Elsősorban a Dunántúlon, késő délutántól pedig a középső országrészben is több helyen alakulhat ki (heves) zivatar, de egy-egy helyen másutt sem zárható ki villámtevékenység.

A zivatarokat viharos (>60-70, főként a Dunántúlon akár >80-90 km/h) széllökések és jégeső (néhol esetleg >2 cm átmérő) kísérheti. Környezetükben felhőszakadás is előfordulhat, amely miatt rövid idő alatt >20-25 mm csapadék is leeshet, de a Nyugat-Dunántúlon éjfélig az ismétlődő záporokból, zivatarokból lokálisan >30-40 mm is összegyűlhet.

Vasárnap is van esély némi felhőszakadásra és mennydörgésre: