Civilek a pályán: Mellár szerint Kővári fordítva ül a lovon

2018. augusztus 31. 13:51 2018. aug. 31. 13:51

Mellár Tamás úgy látja: Kővári polgármesteri ambíció támogatására indított mozgalmat, pedig ez pont fordítva működik. Bár nem minden jel mutat erre, de ha a volt fideszes képviselő célja tényleg a Fidesz leváltása, akkor egyáltalán nem kizárt a civil mozgalmak együttműködése.

Civilek itt

Mint ismert, Mellár Tamás, a tavaszi választásokon függetlenként nyertes pécsi parlamenti képviselő június elején választás utáni ígéretéhez híven meghirdette a Mindenki Pécsért mozgalmat.

Mellár Tamás akkor elmondta: a jövő évi önkormányzati választásra el kell érni, hogy szakértő, független polgármester- és akár több önkormányzati képviselő-jelölt induljon el és győzzön a megmérettetésen. A reményei szerint széleskörűvé váló mozgalommal nem az a cél, hogy az ellenzéki pártokat kiszorítsák, hanem ezzel akarják rávenni őket egy konstruktív együttműködésre. Hozzátette: a mozgalom egyik célja egy fórum megteremtése, mely a város érdekében működne.

Civilek ott

Aztán beköszöntött az augusztus, és máris újabb mozgalom perdült ki a parkettre: a korábban a Fidesz színeiben politizáló, majd az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője meghirdette a Szövetség Pécsért nevű formációt. Mit meghirdette: Kővári János új alakulata elképesztő vehemenciával vetette bele magát az internet meghódításába.

Mivel hirtelen elég sok lett a civil a pályán, adta magát, hogy megkeressük Mellár Tamást: mi a véleménye az új szövetségről.

A pesszimista verzió: Fidesz civil köntösben

Mellár Tamás szerint nagyon jó eséllyel egyszerűen arról van szó, hogy a Fidesz rettenetesen lejáratódott Pécsett is, az elhúzódó válság fő okozója a kormánypárt és ezt a pécsi polgárok is tudják és látják. Most valamiféle kármentés zajlik, a párt színeiben nem nagyon akaródzik polgármesterjelöltet állítani, Mellár szerint ehelyett azt találták ki, hogy induljon inkább a Fidesszel korábban szövetséges (és azóta is csak ímmel-ámmal kakaskodó – a szerk.) Összefogás Pécsért Egyesület arca és vezetője.

A politikus szerint a két mozgalom számos hasonlóság arra is alkalmas, vagy az lehet, hogy elbizonytalanítsa majd a szavazókat, kifogja a szelet a Mindenki Pécsért vitorlájából.

A közgazdász szerint azonban szemernyi ok sincs a csüggedésre. Mint mondta: az egy dolog, hogy mit mond valaki, ám az egy másik, hogy ki mondja, és ő mennyire hiteles.

Fordítva a lovon

Mellár beszélt arról is: Kővári megkereste a választások után, hogy csatlakozzon hozzá. Ez alapján úgy tűnhet, mintha a parlamenti képviselő lenne a széles összefogás (a szövetségek szövetsége) kerékkötője, pedig a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. Mellár Tamás lapunknak elmondta: Kővári szavaiból hamar kiderült, hogy voltaképpen ő akar polgármester lenni és ehhez keres támogatókat. Ahogy az is, hogy Keresztes László Lóránt (LMP) személyében már talált is ilyet.

- Már akkor azt mondtam: a lóra nem így kell felülni – mondta Mellár Tamás. - Előbb a mozgalmat kell létrehozni, a polgárokat megkérdezni, összefogni, és csak utána kiválasztani embereket a különböző jelölti státuszokra. Én nem az összefogásra mondtam nemet, hanem arra, hogy Kőváriék esetében egy fordított mozgalom zajlik.

Szövetségek szövetsége

Mellár leszögezte: a Mindenki Pécsért egy nyitott fórum, várják a civileket de pártok képviselőit is az eseményeikre, beszélgetéseikre. A parlamenti képviselő leszögezte: a csatlakozóktól várnak majd polgármester és képviselő-jelölteket is, akiket egyfajta előválasztáson méretnének meg.

- Kérni fogom Kővári Jánost is, hogy jöjjenek el a fórumainkra, és arra is, hogy ha vannak jó jelöltjeik, nevezzék meg őket, és nézzük meg, ki tudja a legnagyobb eséllyel felvenni a versenyt a Fidesz indulójával – mondta Mellár Tamás.

- Ha Kővári János és szövetsége célja valóban a Fidesz leváltása, akkor így fognak eljárni. Ha egy előválasztáson az jön ki, hogy Kővári a legesélyesebb polgármesterjelölt a Fidesz ellenében, akkor természetesen őt támogatjuk, ám ha nem, cserébe azt várjuk, hogy hátralépjen. Ellenkező esetben legalábbis kétséges, hogy a céljuk valóban a mostani városvezetés leváltása.

Mellár Tamás szerint a parlamenti választások során is ez lett volna a feladvány, de nem igazán sikerült.