Páva Zsoltot kitüntette a PTE

2018. szeptember 1. 16:23 2018. szept. 1. 16:23

Egy tavaly alapított és rangosnak szánt elismerést adományozott a Pécsi Tudományegyetem szenátusa a város napján Páva Zsolt polgármesternek, ő kapta meg ugyanis a Nagy Lajos király-díjat. Több más kitüntetést is kiosztottak az ünnepi közgyűlésen és szenátusi ülésen.

Szeptember elsején tartja hagyományosan a pécsi önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem a közös ünnepi közgyűlését és szenátusi ülését, ilyenkor szokás - mivel szeptember elseje egyben Pécs város napja is - kiosztani az elismeréseket is. Tavaly óta ráadásul ez a dátum a Magyar Felsőoktatás Napja is - ezzel emlékezve az első magyar egyetem, a pécsi megalapításának 1367-es dátumára. Az üléseket a Pécsi Nemzeti Színházban tartják meg a hagyomány szerint.

Az UnivPécs tudósítása szerint Páva Zsolt polgármester arra kérte fel Miseta Attila rektort, hogy közös magisztrátust állítson fel az önkormányzat és az egyetem, melynek munkájában mindkét oldal képviselői részt vesznek. Az ötletet a rektor is támogatta, mivel az egyetemnek is célja a közös munka.

A beszédek után következett a városi és egyetemi díjak kiosztása:

Városháza Emlékérmet kapott:

"Csernus Valér professzor, az orvostudományok területén elért sikeres pályafutása, kimagasló hazai és nemzetközi kutatói eredményei, valamint az egyetemi oktatói sikereinek elismeréseként.

Ötvös Károlyné pedagógus, környezetvédelmi szakértő, a természetvédelem, a környezeti nevelés, a környezettudatos szemlélet, magatartás és életvitel ismertté tétele terén elért eredményeiért.

Dr. Pandur József festőművész, művészettörténész, a klasszikus festészeti értékek őrzése, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén végzett elhivatott oktató-nevelői pályafutásának elismeréseként.

Szél István mesterfodrász, a szépségiparban elért hazai és nemzetközi sikerei, a fodrász szakma kreatív művelésének, továbbá eredményes mesterképzési és szakoktatói munkásságáért.

Zsiga István éttermi mester, vendéglátóipari szakoktató, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Régió elnöke, a gasztronómiai értékek és hagyományok ápolása, a vendéglátóipari szakma iránti elkötelezettsége, valamint éttermi szakoktatói munkájának elismeréseként."

Az egyetemalapító Vilmos püspökről elnevezett Pécs város tudományos díját

"Czirják László professzor, a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója vehette át. A közgyűlés a reumatológia és immunológia, az autoimmun betegségek kezelése terén elért eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai és oktatói pályafutásának elismeréseként adományozta a díjat."

Pécs város sajtódíját

Kaszás Endre, a Dunántúli Napló munkatársa kapta.

A Csorba Győző-díjat (Pécs város közművelődéséért)

"Bánkyné Perjés Beatrix, a Pécsi Tudományegyetemen 2000-ben alakult Táncoló Egyetem projektmenedzsere, valamint a PTE Táncegyüttes vezetője vehette át."

Áder János köztársasági elnök szeptember elsejei dátummal 17 oktatót nevezett ki egyetemi tanárrá a PTE-n. Az elismerés jelképét, a professzori talárt Miseta Attila rektor adta át

"Dr. Szilovics Csaba (ÁJK), Dr. Demeter Tamás, Dr. Grüll Tibor, Dr. Heidl György (BTK), Dr. Arató Endre, Dr. Szokodi István, Dr. Vermes Csaba, Dr. Kovács Norbert, Dr. Czéh Boldizsár (KK), Dr. Kónya István, Dr. Schepp Zoltán (KTK), Dr. Nagy Janka Teodóra (KPVK), Dr. Medvegy Gabriella (MIK), Dr. Király Csaba (MK), Dr. Pálfalvi László, Dr. Pap Norbert, Dr. Tóth László (TTK)"

részére.

"PRO Civitate” díjat kapott

"Magister Rudi Roth, aki 25 éve Magyarország grazi tiszteletbeli konzulja;

Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnokok;

Dobos László zenetanár, karnagy hat évtizedes zenetanári, karvezetői és zeneművészeti nevelésben elért kimagasló sikerei, továbbá kateketikai munkásságának elismeréseként

Megyimóreczné Schmidt Ildikó, zenetanár, aki jeles pécsi őstehetségek, a Junior Prima díjjal kitüntetett Boros Misi és Erdélyi Dániel tanára,

a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, a Pécs-baranyai központú irodalmi hagyományok ismertté tétele és értékmegőrző tevékenységéért"

- olvasható a tudósításban.

Egyetemi Kultúráért díjat vehetett át

"a PTE Táncegyüttes, mely a díjátadó előtt egy kis ízelítőt is adott tánctörténelemből. A Táncegyüttes tagjai a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, művészeti vezetője Bánkyné Perjés Beatrix."

Balásy Szabolcs, ének-zene tanár, karnagy, a Vivat Bacchus együttes szerző-énekese, 13 éve a Babits Gimnázium tanára, az iskola karvezetőjeként 2012-ben megalapította a VoiSingers énekegyüttest. Kórusdalokat ír, a Zrínyi 1566 és A fejedelem rockoperák zeneszerzője. Egyetemi Sportéletért Díjat vehettek át: Berta Dániel, testnevelő-edző szakos hallgató, vívó, a Honvéd egyesületének és BEK-győztes (Bajnok csapatok Európa Kupája) csapatának tagja Bicsák Bence, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, triatlonos, aki nyert az U23-as Európa Bajnokságon, nyert Világkupát, illetve Országos Bajnokságokat is. Jelenlegi célja a Tokió-i Olimpiára való kvalifikálás, melyben jelenleg az előkelő 7. helyen áll. Szijártó Balázs, általános orvos szakos hallgató, aki kimagasló tudományos teljesítménye mellett az elmúlt 2 évben pedig csapatkapitánya volt a Medikus Kupa labdarúgó csapatának, amellyel 3 aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett. Bali Dániel, végzős gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, az aerobik sportágban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként. Alma Mater Emlékérmet vehettek át: Czigler Enikő Judit, végzős pénzügy mesterszakos hallgató, aki egyetemi tanulmányai mellett egy csapattal egy animációs, fotós telefonos applikációt fejleszt. Dr. Horváth Orsolya Melinda, jogi kari doktorandusz, óraadó, aki lenyűgöző tudományos, és innovációs karrierje mellett a Pécsi Mentőkutyás Egyesület tagja is.

Pro Universitate Juventutis Díjat vehetett át

"Ashraf, Amir Reza, a Gyógyszerésztudományi kar hallgatója, aki az Iráni Shirazból származik, amely 2016 óta Pécs testvérvárosa. Öt éven keresztül volt tisztségviselője az Angol-Német Hallgatói Önkormányzatnak, az elmúlt 3 évben angol programos elnökként képviselte a hallgatói érdekeket, emellett jótékonysági nemzetközi estet is szervezett.

Hüber Gabriella Margit, doktorjelölt, tanársegéd, aki jelenleg Neveléstudományi Doktori Iskolában doktorjelölt és az Eszterházy Károly Egyetem tanársegéde. Több díjat is elnyert pályamunkáival, emellett konferencia szervezésekben is aktív szerepet vállalt."

Az 1367-es pécsi egyetemalapítás kapcsán alapított Nagy Lajos Király díjat 2018-ban a PTE szenátusa Páva Zsolt pécsi polgármesternek ítélte meg.

"Az indoklásban elhangzott: Pécs Megyei Jogú Várossal stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Egyetem és a megállapodáson kívül is számos esetben történt egyes ügyekben konkrét, támogató, segítő együttműködés. Külön említést érdemel a Modern Városok Projekt, amelyben az Egyetem és a Város fejlődését is szolgáló beruházások, infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg"

- olvasható a cikkben.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést vehetett át:

Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanára, akinek fő kutatási területe a fémkomplexek által katalizált szerves kémiai reakciók, ezeken belül kiemelt figyelmet szentelve az enantioszelektív, aszimmetrikus átalakítások lehetőségeinek.

Pro Universitate szobrot vehetett át:

Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A „Pécs Város Díszpolgára” címet 2018-ban Nagy Imre professzor, irodalomtörténész vehette át:

"Nagy Imre 1980 óta oktatta a pécsi felsőoktatás hallgatói részére a felvilágosodás és a reformkor irodalmát. 1998 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, 2006 óta az MTA doktora, 2010 óta professor emeritus. Kutatási területe az irodalom- és kultúratudományok. Munkásságának homlokterét az irodalomtörténet, különösen a magyar felvilágosodás és romantika, a magyar drámatörténet és színháztörténet alkotja."