A vasárnap is a viharé - másodfokú figyelmeztetés Baranyában

2018. szeptember 2. 08:29 2018. szept. 2. 08:29

A hét utolsó napja is heves viharoktól, felhőszakadásoktól lesz hangos az ország Dunától nyugatra eső felén. Baranyában másodfokú figyelmeztetés él a várható özönvíz és égzengés miatt, ezek alól Somogy és Tolna sem kivétel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint vasárnap délelőtt, kora délután még jellemzően heves események nélküli zivatarok alakulhatnak ki a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől intenzívebb zivatarok érkezhetnek és képződhetnek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthatnak el.

A prognózis szerint heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúl nyugati felén lesz esély, ahol viharos (>60-70, néhol akár >80-90 km/h) széllökések, felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 mm, néhol ezt meghaladó csapadék) és jégeső (esetleg ~2 cm átmérő) is lehet.

A várható zivatarok és felhőszakadások miatt sok megyére adtak ki figyelmeztetést, e szerint a Dél-Dunántúl ma sem ússza meg az elemek csatáját:

A meteorológusok úgy látják, hogy napközben (késő délelőtt, kora délután) átmenetileg jelentősen csökkenhet a zivatarok száma.

Fákat döntött, ágakat tört a vihar Baranyában

A szombati viharok rengeteg kárt okoztak a legdélebbi megyében. Amint arról még az este hírt adtunk, Pécsett több helyre is vonulniuk kellett a tűzoltóknak. A Basamalom úton egy fa az úttestre dőlt, letépve a villanyvezetéket, a Fehérhegyi úton egy kidőlt gesztenyefa intett be a forgalomnak, a Bocskai utcában, a Mártírok útján és a Corvin utcában letört faágak veszélyeztették a gyalogos- és a gépkocsiforgalmat. Komlón és Somogyapátiban is akadt dolguk a megye tűzoltóinak, előbbi helyszínen egy fa, utóbbin egy nyolc méter hosszú faág okozott gondot.