Agyonnyomják adminisztrációval a horgászegyesületeket

2018. szeptember 5. 09:12 2018. szept. 5. 09:12

Plasztikkártyát álmodott meg a Magyar Országos Horgász Szövetség. Ez valakinek biztosan nagyon jó lesz, hiszen 440 ezer horgász veszi majd meg, ráadásul ötévente. Ám a teljesen ingyen dolgozó vidéki horgászegyesületi vezetőknek plusz adminisztrációs teher az amúgy sem kicsi mellé, ami eddig is megvolt.

Aki eddig horgászni kívánt idehaza, annak vennie kellett egy állami jegyet 2000 forintért, amit a NÉBIH további 200 forintért állított ki. Erre vásárolt az adott megyei horgászegyesületen keresztül a Magyar Országos Horgász Szövetségtől egy bélyeget további 2000 forintért. Majd választott magának egy egyesületet, praktikusan azt, ahol később pecázni akart, befizette az ottani egyesületi díjat, vett területi jegyet, és már kezdődhetett is a móka.

Eddig. Ugyanis a Magyar Országos Horgász Szövetség idén kitalálta: saját plasztikkártyát bocsát ki, saját regisztrációs rendszerrel. Ehhez az elmúlt hetekben oktatást is szerveztek.

A kártya 2200 forintba kerül, ez talán nem öli meg a hobbit, de azzal a 440 ezer horgásszal számolva, akik hazánkban évről évre lógatják a horgot, csinos összeg, 880 millió forint jön ki, még ha némi macerával és befektetéssel is jár a dolog. Ráadásul 5-6 évente meg kell újítani a plasztikot, állítólag azért, mert majd lekopnak róla az adatok.

Amellett, hogy az egész ügy messziről szaglik a pénzlehúzástól, nem kis fejtörést okoz ez a vidéki horgászegyesületeknek. Közülük a kimondottan nagy taglétszámú mohácsi Pest József Horgászegyesület elnöke, Fekete János kereste fel felháborodottan lapunkat.

Első körben azon az oktatásnak nevezett alkalmon háborodott fel, amelyre – több ilyen alkalom volt – összehívták az egyesületek képviselőit. Ez ugyanis, mint mondta, rendkívül színvonaltalan volt, jóformán semmilyen felmerülő kérdésre nem tudtak válaszolni a szervezők. Aki több száz kilométert utazott miatta, márpedig a Dunától keletre nem tartottak ilyet, joggal háborgott miatta.

Ám hosszútávon még inkább elkeserítő az, hogy az új(abb) adminisztrációs teher már beláthatatlan terhet ró a jellemzően egyedül dolgozó egyesület elnökökre, titkárokra.

Fekete felsorolta: van egyszer a Szák nevű szoftverrendszer, állami jegyet úgy tudnak kiadni, hogy felviszik ide a tagok adatait. (Ez a Nébih rendszere, és a rossz nyelvek szerint akadtak olyan adatok, amelyeket ez a szervezet nem bocsátott a horgászszövetség rendelkezésére). Van az egyesületnek egy papíralapő kartonos rendszere, amelyet szintén vezetni kell, és a mohácsi egyesület a Peca.Net hálózatos programját is használja.

Erre jön most az országos szövetség frissen kitalált saját regisztrációs rendszere.

2400 regisztrált és 1400 aktív tagunk van – mondta Fekete János a Pécsi STOP-nak. - Csak az új rendszerbe 15 perc egy tag adatainak a felvétele, én pedig gyakorlatilag egyedül dolgozom, társadalmi munkában, nincs titkárnőm, akinek ki tudnám adni ezeket a feladatokat. Aki ezt az egészet kitalálta, biztos hogy nem az egyesületek és nem is a horgászok javát nézte, hanem valaki egészen másét.

Ám a kérdés fel sem merült: januártól csak az kaphat állami jegyet és ezzel jogot a hazai vízeken való horgászatra, aki rendelkezik majd az új plasztikkártyával.