Súlyosították a pécsi mérgezős nővér elleni vádat

2018. szeptember 6. 15:01 2018. szept. 6. 15:01

Változtatott a kollégáit mérgező pécsi nővér vádján a járásbíróság, a könnyű testi sértés helyett foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt ítélhetik el.

Szeptember első napjaiban a Pécsi Járásbíróság változtatott a vád minősítésén annál a nőnél, aki több kollégájának is különféle nyugtató- és altató hatású szereket kevert bele az italába azok tudta nélkül 2016-tól kezdve a pécsi idegsebészeti klinika egyik osztályán.

A vádlott 2015. novemberétől ápolónőként dolgozott Pécsett, az Idegsebészeti Klinikán, ahol 2016. tavaszától kezdődően pszichiátriai gyógyszereket tett kollégái kávéjába, illetve ivóvizébe, azért, hogy kipróbálja és megtudja, hogy annak milyen hatása lesz.

A nővér mindezt heti rendszerességgel, hetente akár több alkalommal is megtette, és ezzel kollégáinak egészségsértést okozott. Az általa adagolt szerek hatására ugyanis feszültség, fáradékonyság, álmosság, izomgörcsök, valamint pánikszerű rosszullétek alakultak ki, mely negatív hatások órákon, illetve pár napon belül szűntek csak meg.

Az ápolónő beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettére azonban nem tudott érdemi magyarázatot adni - - írtuk korábbi cikkünkben az ügyészségi közlemény nyomán.

Az RTL Klub Híradója szerint a nő azt vallotta, azért keverte ezeket a szereket a kollégái italaiba, hogy megtudja, milyen hatásokat okoznak.

A nővér azzal, hogy egyes esetekben egyszerre többféle gyógyszert is elkevert az italokban, nem tudhatta, hogy ezeknek milyen lesz az együttes hatása - vélekedett a szeptemberi tárgyaláson az igazságügyi orvosszakértő.

Hogyha több szer hat együtt, akkor azok nyilván fokozhatják egymás hatását, és nagyon széles skálán mozognak a kölcsönhatások - meg a saját hatások is -, amik gyakorlatilag egy enyhe bizonytalanság-érzéstől akár a stroke-ig mozoghatnak

- mondta el a tárgyaláson dr. Sétáló Judit igazságügyi orvosszakértő.

A Pécsi Járásbíróság éppen ezek miatt úgy határozott, hogy a nyáron még könnyű testi sértéssel vádolt nővér esetében a vádat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésre változtatja. Ha a vád bebizonyosodik, akár három év börtönt is kaphat a nő.