Szétkapta a szél az épülő lelátókat, csúszik a paksi stadion építése

2018. szeptember 11. 09:13 2018. szept. 11. 09:13

Eredetileg idén októberre kellett volna elkészülnie a paksi stadionnak, ám nem várt közművezetékek miatt kitolták a határidőt. A nyár elején több erős viharnak köszönhetően az épülő lelátók is megsérültek.

Kitolták az épülő paksi stadion részhatáridőit, mert több nyár eleji vihar eléggé megtépázta az épülő lelátókat, amik így életveszélyessé váltak - írta meg a Zoom.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelentekre hivatkozva.

A nettó 2 milliárd forintból épülő, 4500 férőhelyesre tervezett stadiont eredetileg idén október 15-én kellett volna műszakilag átadni, ám az egyik lelátó alatt ismeretlen mélységű és irányvonalú közművezetéket találtak, amit nehéz volt feltárni és eltávolítani, mert erről a területről nem volt részletes közműtérkép - írta meg anno az Mfor.hu. Így a határidőt négy hónappal, 2019. február 15-re módosították.

A fentebb már hivatkozott nyár eleji vihar azonban ismét betett az építkezésnek: a közbeszerzési értesítőben megjelentek szerint a június 8-án és 9-én éjszaka érkező vihar a B és C lelátók tetőhéjalásának egy részét, valamint a hátfalborítás egy részét leszakította, és további részek is sérültek.

Emlékeztetőül: ezen az esténa Pakstól légvonalban 60 kilométerre fekvő Dombóváron a vihar egy negyvenméteres fát csavart ki, amely négy embert, köztük egy csecsemőt ölt meg, miután rádőlt egy autóra.

Ha nem lett volna elég, a június 21-22-ei éjjelen egy másik vihar tovább folytatta a rombolást a lelátók hátfal-szerkezetében.

"Mindkét eset megerősítette azt a feltételezést, hogy a lelátó fedésére, valamint a hátfalra szerelendő burkolóanyagok rögzítésére új műszaki megoldás szükséges, ill. felmerült az acél tartószerkezet vonatkozásában az erősebb szélteher elleni védelem miatti geometriai, statikai vizsgálat szükségessége a későbbi balesetveszély és egyéb nem várt rongálódási károk elkerülése érdekében.

Tekintettel a már elkészült lelátórészek hátfalburkolatának készültségi fokára, és arra a tényre, hogy azokat teljes egészében cserélni és átalakítani szükséges, felek a részhatáridők módosításáról döntöttek"

- idézte a közbeszerzési értesítőben megjelenteket a lap.

A cikk szerint az építtető a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft., amely például a felcsúti aréna gyepét is készítette. Alvállalkozóként többek közt az állami megrendeléseken jól teljesítő ZÁÉV Zrt. dolgozik be az építkezésen, amelyet nettó 2 milliárd forintból (állami és taó-támogatásból) finanszírozzák.