Díjnyertes előadások sztárszereposztásban a Pécsi Harmadik Színházban

2018. szeptember 11. 13:18 2018. szept. 11. 13:18

Lázár Kati, Péterfy Bori, Herczeg Adrienn, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs, Hevér Gábor és Szikszai Rémusz is játszik – mások mellett – azokban az előadásokban, amelyeket a Pécsi Harmadik Színház lát vendégül szeptemberben és októberben. Velük indul az a nagyszabású Szabadszínház-sorozat, amelynek kurátora Kiss Mónika, és 5 társulat 7 produkciójának 12 előadását vonultatja fel az évad során.

A színház közleménye szerint a Nézőművészeti Kft. indítja a sort szeptember 16-án Tasnádi István: A fajok eredete című groteszk játékával, melyet Dömötör Tamás rendezésében immár negyedik alkalommal láthatnak az érdeklődők a Pécsi Harmadik Színházban, s ezúttal is pillanatok alatt elkelt rá minden jegy. A Mucsi – Scherer – Thuróczy trió 2010 óta játssza töretlen sikerrel e sajátos mesét, amely evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek során keresztül ábrázolják az emberré válás stációit, miközben a Tasnádi István által megírt irodalmi alapba beépített improvizációik sorjáznak.

Szeptember végén egy nagy sikerű Ördögkatlan Produkció folytatja a Szabadszínház- sorozatot. Háy János a Nehéz című drámát Mucsi Zoltánnak és Bérczes Lászlónak ajánlotta 2009-ben. A darab ősbemutatóját 2010-ben láthatta a közönség a Bárka Színházban Bérczes László rendezésében, Mucsi Zoltánnal a főszerepben. Többszörösen díjnyertes produkcióról van szó, hiszen Mucsi Zoltán a 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozón megkapta érte a legjobb férfialakítás díját, s ugyanebben az évben, ugyanebben a kategóriában a Kritikusok Díját is.

Lázár Katit az Anya megformálásáért a legjobb női epizódalakítás díjával jutalmazták ekkor a színikritikusok. „Sebzettek, sérülékenyek esendőek vagyunk, de éppen esendőségünkön keresztül tudjuk egymást megérinteni – vélekedik az író, Háy János. A jelentős szériát megért előadásról a szakmai visszhang az elismerés hangján szól, lúdbőröztető hitelességet, precíz gesztusokat és hangsúlyokat, a figurák mélyebb igazságát és szuggesztív alakításokat emlegetve. A nézők szeptember 23-án lehetnek tanúi ennek a Pécsi Harmadik Színházban, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal, 15 és 19 órakor is láthatják a produkciót.

A Kultúrbrigád és az Átrium közösen jegyzi Az öldöklés istene című előadást, amely a magyar származású, Párizsban élő írónő, Yasmina Reza fekete komédiája. A jelentős irodalmi díjakkal elismert szerzőnek ezt a művét 2011-ben Roman Polanski világsztárok közreműködésével filmesítette meg. A történet két kisgyerek összeverekedésének apropóján leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. A szülők tisztázni szeretnék, mi is történt a játszótéren a fiaik között, ám ehelyett sötétebbik énjük tör felszínre a konfliktusok során. Bereczki Csilla rendezésében Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Péterfy Bori és Szikszai Rémusz remekel.

Szereplőket, rendezőket és társulatokat tekintve is rendkívül izgalmasnak, tartalmasnak és különlegesnek ígérkezik a Szabadszínház-sorozat, amely a 2018/2019-es évad befogadószínházi kínálatának fő vonulatát adja a Pécsi Harmadik Színházban.