Tűzifahiánytól félnek a fakereskedők

2018. szeptember 12. 11:00 2018. szept. 12. 11:00

A munkaerőhiány a fakereskedők szerint már a fagazdálkodásban is jelentkezett, idénre nagy tűzifahiány várható szerintük, mert nincs ember, aki kitermelné az erdészetekből a tűzrevalót.

Az ATV-nek nyilatkozó fakereskedők szerint idén akkora tűzifahiány várható, amilyet még nem látott az ország.

A cikk szerint az építőipar egyre inkább elszipkázza a munkaerőt, ami kihat az erdőgazdálkodásra is, ugyanis lassan elfogynak azok, akik kitermelhetnék a fát.

A fakereskedők szerint már most kezd hiánycikké válni a tűzifa, ezért érdemes már most megrendelni, mert félő, hogy a téli szezonban még nehezebben és még drágábban lehet hozzájutni majd a tüzelőhöz.

Egy nógrádi fakereskedő szerint már most egy hónapos határidővel tudja vállalni a fakiszállítást, és már az erdészetnél is alig vannak emberek.

"A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a piacon egyre gyakrabban jelennek meg olyan tűzifahirdetések, melyek csak a vásárlók becsapását szolgálják. Ilyeneket az internetről már több tucatot tüntettek el a hatóságok, de a fa vásárláskor óvatosnak kell lenni" - olvasható a cikkben.

Baranyában a tüzép-telepeken érdemes tűzifa után kajtatni, vagy pedig ott van a Mecsekerdő Zrt., ahonnan darabolt és kemény tűzifát lehet venni (bár azokban az árakban nincs benne a szállítás, erre a honlapon külön figyelmeztetik az embert). Az árak a köbméterenkénti 11 ezer forinttól 23 ezer forintig terjedhetnek (függ a fa fajtájától és hogy milyen minőségű), a darabolt és aprított tűzifa a Mecsekerdőnél 2800 és 3000 forintba kerül mázsánként.