Tóth: egy nap alatt véget érhet az eljárás hazánk ellen

2018. szeptember 13. 15:57 2018. szept. 13. 15:57

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke Karácsony Gergellyel budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Sargentini-jelentéssel nem történt más, mint hogy európai szintre lépett azoknak a jogtiprásoknak a kezelése, amelyekkel ők idehaza évek óta foglalkoznak.

Tóth Bertalan szerint van egy diszkrét bája annak, hogy egy olyan párt beszél csalásról, amely 48%-bül csinált kétharmadot. A pártelnök szerint annyi történt: az EP megállapította, hogy az Unió értékei annak minden polgárára vonatkoznak, a magyarokra is. Emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozást népszavazás előzte meg, amelyen a megjelent magyar választók 84%-a voksolt úgy: Magyarország legyen az EU tagja.

A Sargentini-jelentés nem nagy elvekről, hanem a magyar emberek mindennapjairól szól – mondta Tóth Bertalan. - Amikor azt mondja, az igazságszolgáltatás nem független, akkor arról szól, hogy a Fidesz magának hoz létre bíróságot, miközben az átlagpolgár évekig várhat az igazára. Mikor arról ír, hogy magas a korrupciós ráta, arra gondol, hogy az uniós fejlesztési pénzek jelentős részét Orbánhoz kötődő emberek, akár családtagok hordják el. Miközben magyar oligarchák tízmilliós ruházatokban jelenek meg egy pörköltfőzésen, a kis- és középvállalkozások nem jutnak állami megrendelésekhez.

Tóth folytatta: a jelentés azon része, amely szerint a kormánytól függ a magyar média, az a magyar emberek valóságában úgy jelentkezik, hogy adóforintjaik milliárdjait költik propagandára és egyenesen a szemükbe hazudnak.

A jelentéssel most európai szinte jutott, amire évek óta igyekszünk rámutatni: Orbán és a kormánya sárba tiporja a demokráciát, az európai értékeket. Tóth egy vaskos dossziét is bemutatott a sajtótájékoztatón, ebben azokat a jogszabály-tervezeteket gyűjtötték össze, amelyeket az elmúlt években benyújtottak az Országgyűlés elé. Hozzátette: ha a Parlament ezeket a javaslatokat elfogadja, ma nincs a Sargentini-jelentés. - Nem uniós színtéren kell csatát vívni, hanem itthon, az Országgyűlésben elfogadni ezeket a javaslatokat, és akkor az eljárás azonnal megszűnik – mondta a szocialista pártelnök. - Erre hívjuk fel a kormánypárti képviselőket is: fogadjuk el ezeket a javaslatokat az alkotmányossággal, az igazságszolgáltatással, a médiával kapcsolatban, állítsuk helyre a független ügyészséget, bíróságot.

Tóth hozzátette: azért hívják a polgárokat az utcára vasárnap, hogy ennek nyomatékot adjanak. Kiemelte azt is: az eljárás egy nap alatt egy szavazással megállítható.

Az egyik ellensúly, amely védi a magyarokat a saját kormánya ellen, az Európai Unió, szomorú, hogy eddig jutottunk – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd vezetője. - A másik a budapesti nép.

Karácsony elmondta: azokat a polgárokat, hazafiakat várják, akik kikérik maguknak, hogy Orbán az egész ország nevében tetszelegjen Európában, akik mindegy, kire szavaztak, hisz abban, hogy „haza csak ott van, ahol jog van. Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy vasárnap egy tüntetés legyen, ahol minden demokratikusan gondolkodó civil és párt ott lehet.