Ó, csak szexuális zaklatás? Akkor lapítanak a fideszes EP-képviselők

2018. szeptember 14. 18:03 2018. szept. 14. 18:03

Nem voltak már olyan karakánok a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben, mikor a munkahelyen, nyilvános térben, illetve a politikai életben elkövetett megfélemlítés és szexuális zaklatás elleni egységes fellépésről szóló javaslatról döntött a nemzetközi grémium. Míg a Sargentini-jelentés ellen szándékegységben nyomtak gombot, ezt nem támogatták a kétharmados, családok évét ünneplő kormánypárt delegáltjai.

Minderről Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője adott ki sajtóközleményt péntek délután. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz képviselői tartózkodtak a dokumentum elfogadásakor, még az a Járóka Lívia sem támogatta a jelentést, aki ugyanezt a javaslatot a szakbizottságban egyébként korábban még megszavazta.

- A Fidesz ezzel ismét bebizonyította, hogy miként viszonyul a nőkhöz, a női szerepekhez és az erkölcshöz - fogalmazott Ujhelyi. Közleménye szerint a kormánypárt hosszú ideje blokkolja a nőkkel szembeni erőszak elleni isztambuli egyezmény ratifikálását, most pedig nem támogatták, hogy egységes fellépés legyen a munkahelyi szexuális zaklatások ügyében. A javaslatot egyébként érdemi többséggel sikerült elfogadnia az Európai Parlamentnek.

A javaslat arra is kitért, hogy egyre elterjedtebb a parlamenti képviselőnőkkel szembeni - elsősorban a politikai ellenfelek soraiból érkező - pszichológiai és szexista zaklatás, amelynek mielőbb elejét kell venni.