A Parlament elé viszi a Fidesz a Sargentini-jelentés visszautasítását

2018. szeptember 18. 10:51 2018. szept. 18. 10:51

Határozati javaslatot terjesztett elő a Hoppál Pétert rendre utasító Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a múlt héten az EP-ben elfogadott Sargentini-jelentés ellen. Ebben többek között azt írják, a jelentés megsértette az ország szuverenitását, nyilván rágalmaz és hazug is.

A Fidesz már a Sargentini-jelentésről való szavazás előtt telekiabálta a közszolgálati jellegét rettentő régen levedlett, kézi vezérlésű lakájmédiává változott közmédiát és az egyéb, ellenzékiséggel nehezen vádolható sajtóorgánumokat azzal, hogy csalásra készül az Európai Parlament.

Miután elfogadták Judith Sargentini jelentését - mely 12 témakört vet fel, mint ahol sérültek a magyar kormány által az uniós jogok, ebből csupán az egyik a migrációs krízis kezelési módja - újabb fokozatba kapcsolt a kormányzati kommunikáció, boldog-boldogtalan elítélte, rágalmazónak, hazugnak, alaptalannak, a magyar embereket támadónak nevezte a jelentést, Orbán Viktor pedig a Kossuth Rádióban ment le kommunikációilag kutyába, mondván, Brüsszel zsoldosokat küld, akik beengedik majd a migránsokat.

Várható volt, hogy itt nem lesz vége a műsornak. Most az Index arról írt, hogy a Sargentini-jelentés elleni határozati javaslatot terjesztett a Ház elé Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. A határozattal visszautasítanák "a Magyarországgal szembeni rágalmakat".

A "Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról" címet viselő dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben. Kielentik, marad a kerítés, megvédjük a határainkat, nem engedünk a határőrizet jogából.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert durván két éve szavazta meg az Európai Parlament a közös határokon bevethető EU-s határőrség létrehozását. Akkor Gál Kinga Fideszes EP-képviselő még a 444 szerint azért örült, hogy az unió VÉGRE azt csinálja, amit a Fidesz javasolt. Röviden: ami most történik, azt két éve még üdvözölte a Fidesz, nincs szó migránsok beengedéséről, az csak a szokásos népetetés része.

Az Index szerint a Fidesz határozati javaslata továbbá kimondja, hogy a Sargentini-jelentés, amit csak hazug, bevándorláspárti vádiratként jellemeznek a dokumentumban, a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását.

"A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha egyes üzleti csoportok és egy spekuláns üzletember érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat"

- idézett az Index a javaslatból. A lap szerint a határozat elfogadásának semmilyen közjogi következménye nincs, csupán politikai tőkét kovácsolnak belőle.