Nagy nehezen árulta el a városháza, mennyit is akarnak idén megszorítani

2018. szeptember 19. 11:44 2018. szept. 19. 11:44

A pécsi önkormányzat a Népszava közérdekű adatigénylésére válaszul árulta csak el, hogy összesen 1,1 milliárd forintot akarnak spórolni idén az intézményi megszorításokon. A lap szerint még ezek sem a reális számok.

Nagy nehézségek után végre kiadta a pécsi önkormányzat a Népszavának, hogy mégis idén mennyit terveznek spórolni, ha már tavaly nyáron-ősszel kiderült, eléggé legatyásodott a város.

Mint ismert, a kormány végül több részletben 12,5 milliárd forintos kölcsönt adott a pécsi városvezetésnek, de ezért cserébe kvázi-helytartót küldött a Magyar Államkincstár "személyében" a város nyakára, hogy a gazdálkodás szoros maradjon. A pécsi városvezetés ugyanis azt ígérte, hogy nem fog elszállni a hiány, és a kölcsönöket 2020. január 1-ig vissza fogják fizetni.

A Népszava cikke szerint a városházáról ezek az adatok érkeztek hozzájuk, mint az idén július elsejéig végrehajtott költségcsökkentő lépések:

"(...) a városi tömegközlekedés önkormányzati kiadásait 549 millióval kívánják csökkenteni, emellett nullára redukálták a PMFC NB III-ban küzdő labdarúgó csapatának 192 milliós és a Pécsi Országos Színházi Találkozó 70 milliós városi szponzorációját. Megfelezték a kormány és a helyi vezetés véleményét szajkózó kommunikációs központ 200 milliós támogatását, a pécsi színházaktól 50 milliót, az állatkerttől pedig 35 milliót vontak el. Még néhány további tétellel együtt mindez 1,1 milliárdos spórolást jelent."

A lap szerint ugyanakkor a lista nem annyira tekinthető hitelesnek, mert például a Tüke Busznál csak augusztustól emelték az árakat és szeptembertől vágták vissza 10 százalékkal a buszok kilométerszámát. Vagyis a Népszava úgy számolt, csak jövőre jöhet össze az 549 millió forintos spórolás - idén csak a harmada lehet meg.

Bár az önkormányzat leginkább azt hangoztatja, hogy spórolni kell, mégis képes volt például a Murphy's Pub üzemeltetője által felhalmozott 36 millió forintról lemondani. Tette mindezt úgy, hogy például a Harmadik Színháztól való megválással tavaly olyan 25 millió forintot spórolhatott papíron. A valóságban persze többet, mert még mindig nem fizettek ki a teátrumnak a tavalyi támogatásból közel 14 millió forintot, és az idéntől beígért évi 5 millió forintos támogatás sem érkezett meg a színházhoz.

És bár nem költségcsökkentés, de a pécsi parkolás is átszabják alaposan: a belvárosban 19 óráig tolják ki a díjköteles határidőt, a 2-es és a 3-as zóna összeolvad, és persze az árakat már augusztustól megemelték (és várhatóan januárban is emelkedni fognak).

A hab a tortán persze a bölcsődei ellátás napi térítési bruttó díjának drasztikus duplázása volt: a fideszes többségű közgyűlés 92 százalékkal emelte meg augusztustól ezt a díjtételt. Az indok az volt, hogy rendkívül alacsony volt eddig a díj.

A többszörösen beígért és még mindig el nem készült beruházásokat - Magasház helyén park, bálicsi tehermentesítő út, uránvárosi piac, Misina-tető többek közt - már meg sem említjük.