Visszakérhetik az EU-s pénzeket az önkormányzatoktól

2018. szeptember 21. 10:38 2018. szept. 21. 10:38

Lapértesülés szerint visszaveszi a Magyar Államkincstár azon uniós pénzek egy részét az önkormányzatoktól, amit még az országgyűlési választás előtt szórtak ki. Úgy tudni, erről már több település vezetője kapott levelet, melyben az áll, szeptember végéig szeretnék a fel nem használt összeget.

A Népszava pénteki cikke szerint rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt osztott szét az önkormányzatoknak. A lap ezt egy olyan levélből vezette le, amelyet információik szerint a napokban számos település polgármestere megkapott.

A levélben a Magyar Államkincstár illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

A lapnak nyilatkozó Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere szerint az állam így akarja kozmetikázni azt a költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtt az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak.

A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta. A kiosztott pénz 1646 milliárd forintos lyukat ütött a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva - írja a lap.