A volt energiaügyi helyettes államtitkár szerint nem lesz semmi Paks II-ből

2018. szeptember 22. 12:28 2018. szept. 22. 12:28

Holoda Attila volt helyettes államtitkár szerint nem lesz semmi a Paks II. projektből, ugyanis mire elkészülnének, már elavulttá válnak.

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár volt a vendége az ATV Start című műsorának nemrég, ahol a Paks II. beruházásról és az orosz gázszállításokról beszélt többek közt.

Holoda szerint ugyan hiába hangoztatja mind Orbán Viktor, mind pedig Vlagyimir Putyin, hogy 100 százalékban el vannak kötelezve a paksi atomerőmű bővítése mellett, és hogy hosszú távú együttműködést tervez Oroszországgal Orbán (aminek része a Törökország felől érkező gázvezeték Magyarországon is áthaladjon), a paksi bővítésből nem lesz semmi.

A volt államtitkár ugyanis azon a véleményen van, hogy az energiaellátás a volt szocialista országokban mindig is elsősorban politikai kérdés volt. Magyarország helyzete egyre jobb - vélekedett Holoda -, mivel egyre több helyről szerzi be a szükséges energiát, de még így is a fő energiabeszállítója Oroszország, ahonnan a földgáz 57, míg az olajszükséglet 89 százaléka érkezik.

Ez pedig nagy fegyver az oroszok kezében, hiszen az elmúlt húsz évben kétszer is elzárták a földgázcsapot (2005-2006 környékén részlegesen, 2009-ben teljesen), és Holoda bevallotta, a törökök miatt sem nyugodt, mert ők sem híresek arról, hogy adott pillanatban ne nyúljanak ilyen eszközökhöz. Magyarország ráadásul azért is lehet fontos az orszoknak, mert a tőlük érkező gáz többek közt itt lép be az Európai Unióba, amelynek még mindig 30-33 százalékos az orosz gáz felé való kitettsége. Ez jó üzlet az oroszoknak, de ehhez kellenek jó belépési pontok is, mint Magyarország.

"Az elmúlt két évben öt alkalommal találkozott egymással Orbán Viktor és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Bár biztos információi nincsenek, hogy mi hangzott el a vezetők négyszemközti megbeszélésén, de úgy gondolja, egyfajta sürgetés érkezhetett az orosz államfő részéről, méghozzá Paks2-vel kapcsolatban. Majd hozzátette: véleménye szerint „nem lesz Paks beüzemelve”, mert úgy véli, mire megépülne, már gazdaságossági szempontból nem lesz működőképes"

- magyarázta a műsorban Holoda Attila.