Elítélhetik a biztonsági őrt, aki koponyát tört a Pécsi Egyetemi Napokon

2018. szeptember 24. 08:24 2018. szept. 24. 08:24

Ítéletet hozhat a bíróság szeptember utolsó keddjén azon férfi ügyében, aki tavaly áprilisban a Pécsi Egyetemi Napokon biztonsági őrként úgy megütött egy egyetemistát, hogy az orrcsont- és nyílt koponyacsonttörést szenvedett, és majdnem meghalt. A munkaszerződés nélkül dolgozott férfi akár nyolc évet is kaphat tettéért.

A Pécsi Törvényszék által közölt vádirat szerint 2017. április 30-án, a Pécsi Egyetemi Napok keretében rendezvényt tartottak Pécs kulturális negyedében, ahol a vádlott pécsi férfi munkaszerződés nélkül, biztonsági őrként egy ott rendezett diszkóban dolgozott.

A sértett férfi, egy budapesti egyetemista is a diszkóban tartózkodott, aki az éjszaka folyamán nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, be is rúgott, nem kicsit. A srác bokszoló mozdulatokat tett a táncparketten, ennek során megütötte az őr társaságában tartózkodó egyik személyt.

Az őr rászólt, hogy ezt fejezze be, ekkor a fiatalt egy évfolyamtársa elhúzta a helyszínről. Az őr ekkor azt mondta, hogy „vidd innen a haverodat, mert szétbaszom a fejét”.

Amikor a barátja a mosdóba ment, a sértet ismét egyedül maradt a táncparketten, ismét a levegőbe bokszolt. Ekkor a vádlott közölte a sértettel, hogy neki mára véget ért a buli. Ezután érkezett oda hozzájuk a sértett másik barátja, aki a sértett egyik karját megfogta, míg a másikat a vádlott tartotta, így a sértettet kivezették a teremből.

Az épületet elhagyva a vádlott a sértett karját elengedte, ekkor a sértett indulatosan szólt a vádlotthoz, aki erre a sértettet egy alkalommal, ököllel homloktájékon megütötte. A sértett hanyatt esett, fejének tarkótáji része a földhöz csapódott. A vádlott elment a helyszínről, a mentőket a sértett barátja értesítette.

Az egyetemista darabos orrcsonttörést és súlyos, nyílt koponyacsonttörést és koponyán belüli vérzést szenvedett, mely állapot közvetetten életveszélyt okozott.

Korábban a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség tájékoztatása nyomán azt írtuk, a sérülés életveszélyes állapotnak felel meg, így a biztonsági őr cselekménye életveszélyt okozó testi sértés megállapítására alkalmas, amelynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Ellene tavaly májusban a Pécsi Járásbíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el életveszélyt okozó testi sértés bűntettének alapos gyanúja miatt.

A bíróság szeptember 25-én folytatja a tárgyalást, ítélet várható.