Drágulhatnak a húsok, a tej és a kenyér a következő hónapokban

2018. szeptember 26. 08:47 2018. szept. 26. 08:47

A termelők a magasabb takarmány- és energiaárakkal, valamint a bérnövekedéssel magyarázzák, hogy miért szeretnék a következő hónapokban az élelmiszerek árát akár 15 százalékkal is megemelni. A kereskedelmi szövetség ugyanakkor mindenkit nyugalomra int, az áremelésnek ugyanis fogyasztáscsökkentő hatása is lehet, ezért csínján kell vele bánni.

Az atv.hu cikke szerint akár 15 százalékos áremelés következhet év végéig az élelmiszerpiacon, ebben több termékfajta termelői is egyetértenek.

A cikk szerint a tejtermékek, a disznó- és csirkehús, valamint a kenyér lehet az, amelynél drágulás következik be. A termelők ezt a takarmány- és energiaárak növekedésével, valamint a magasabb bérrel magyarázzák.

A lap úgy tudja, a sertéshús esetében 120-130 forintos, a csirkénél 150-160 forintos drágulás érkezhet - az 5 százalékos áfakulcs is csak arra elég, hogy ne legyen ennél nagyobb mértékű az áremelkedés. A tejtermékeknél már elindult a drágulás az elmúlt hetekben, ám ott még várható egy második hullám is az év vége előtt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség ugyanakkor egyelőre nyugalomra int mindenkit, szerinte a fogyasztói árakban kisebb volumennel jelentkezhetnek a drágulások, mivel az éles verseny és a vásárlók árérzékenysége visszafogó hatással is bírhat. A végső árak a tárgyalóasztaloknál dőlnek el - nyilatkozta az atv.hu-nak Vámos György, az OKSZ vezetője.

A Népszava úgy értesült, a kenyérnél is várható áremelkedés, ám a Pékszövetség nem válaszolt a lap megkeresésére.