Októberben mehet neki a Parlament a Sargentini-jelentésnek

2018. szeptember 26. 10:38 2018. szept. 26. 10:38

Legkorábban október második hetében kerülhet az Országgyűlés plenáris ülése elé a Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán levélben köszönte meg az ellenszavazatokat, közben pedig itthon tovább folyik kormányoldali és a kormánypárti sajtó oldaláról az ipari csúsztatás.

Még a múlt héten írtunk arról, hogy határozati javaslatot terjesztett elő Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az EP-ben elfogadott Sargentini-jelentés ellen. Ebben többek között azt írják, a jelentés megsértette az ország szuverenitását, rágalmaz és hazug is.

Az ügy folytatásáról szeptember 26-án cikkezett a Magyar Idők. E szerint a magyar kormánnyal súlyos kritikát megfogalmazó Sargentini-jelentésre, valamint a határőrizet nemzeti ellenőrzésének elvonását javasló európai bizottsági tervezetre reagáló határozati javaslat részletes vitára való előterjesztéséről kedden szavazott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, a részletes vita a következő bizottsági ülésen lesz - írta a Magyar Időkre hivatkozva az MTI.

A hír kitért arra is, hogy hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyre szóló levélben köszönte meg a támogatást annak a 197 EP-képviselőnek, akik a Sargentini-jelentés ellen szavaztak Brüsszelben, illetve a plenáris vitában melléálltak.

A magyar kormányfő levelében nagyra értékelte a képviselőknek a nemzeti szuverenitás melletti kiállásukat és szolidaritásukat. Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a jelentés gyanúsítgatásokra és ténybeli hibákra épül, és egyben nyomatékosította, hogy a migránspárti erők szégyenteljes támadása ellenére Magyarország nem enged a zsarolásnak.

Mi pedig emlékeztetünk arra, hogy a Sargentini-jelentés az Európai Unió alapszerződésében garantált uniós jogok (mint a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása) magyarországi helyzetét vizsgálta meg az EBESZ, a Velencei Bizottság, a korrupció ellen fellépő európai államok szervezetének (GRECO), és más uniós szervek jelentéseire hivatkozva.

A Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés 12 témakört vet fel, mint ahol sérültek a magyar kormány által az uniós jogok, és ahogy erről korábban cikkeztünk, ebből csak az egyik a migrációs krízis kezelési módja.

Ilyen például az alkotmányos és választási rendszer működése, a bírák jogállása, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, korrupció és összeférhetlenség (amire kiváló példát rendkívül váratlanul egyenesen Havasi Bertalan hozott a minap), szólásszabadság, vagy éppen a tudományos élet szabadsága.

Bármennyire is sulykolja a kormányzati kommunikácó, a jelentés nem Magyarországot ítélte el, hanem a magyar kormány politikáját. És ha csak azt nézzük, ami a jelentés elfogadása után után megindult itthon - annak magyarázása, migránspártizás, hírhamisítás, egyes politikusok tapló megnyilvánulásai a Facebookon, a jelentést úgy beállítani, hogy az az egész magyar nemzetet "bünteti" - tökéletesen mutatja, hogy mekkora is a baj kicsi hazánk háza táján.

Tolvajok ünneplik saját hírhamisítóikat

Megmutatjuk, hogy miért nagyon nagy baj, hogy a mindet szétlopó elit által éltetett, eltartott és kitüntetett médiagörcsök szemrebbenés nélkül tényként tálalták, hogy Orbán volt a Sargentini-jelentésről szóló szavazás ünnepelni való és ünnepelt erkölcsi győztese. Nem akarjuk elaprózni, minden a Sargentini-jelentés körül forog.