Tovább bezzegedik a szigetvári kórház

2018. szeptember 26. 15:25 2018. szept. 26. 15:25

Pozitív energiák csomópontjára épülhetett a szigetvári kórház: épp hogy elült a zaja a legutóbbi több százmilliós fejlesztéseknek, újabba fognak: napelempark épül az intézmény mellett, ami évente 170 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

Amint arról mi is írtunk, 2014 elején előbb egy 2,1 milliárdos projektet jelentettek be a szigetvári kórházban azzal együtt, hogy egy korábbi és egy új nyertes pályázatnak köszönhetően sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki, modernizálják az ápolási részleget és mentőhelikopter-leszállóhelyet építenek, megújítják, műszerekkel látják el az addiktológiai, pszichiátriai, mozgásszervi rehabilitációs és a súlyos agysérültek rehabilitációjával foglalkozó részleget.

2014 végén újabb fordulat állt be az intézmény fejlesztésében. Berecz János, a kórház főigazgatója akkor arról beszélt: az európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően az intézmény mind a négy rehabilitációs osztálya teljes infrastruktúrát érintő rekonstrukción esett át, és mostantól 21. századi körülményeket biztosít a mozgásszervi, addiktológiai, pszichiátriai és neurológiai betegek számára.

Alig egy évvel később újabb projekt indult. Ennek legfontosabb eleme a központi sterilizáló teljes felújítása, valamint a kórház három évtizede működő központi villamosellátó-berendezésének üzembiztossá tétele volt. Új eszközöket is beszereztek: a sebészeti eljárásokban nélkülözhetetlen laparoszkópok, műtéti műszerek sterilizálására szolgáló gázsterilizátor, valamint új gőzfejlesztők megvásárlása is lehetővé vált, illetve újszülöttek objektív hallásvizsgálatát lehetővé tevő készülékekkel és informatikai eszközökkel is gyarapodtak.

Most tovább folytatódik a Szigetvári Kórház infrastrukturális fejlesztése. A 243 millió forint európai uniós támogatásból készülő beruházás legfontosabb része 1764 napelem-panel elhelyezése a kórház mellett, amelyek együtt évi 485 kWh megújuló energiát termelnek, ezzel évente nagyjából 170 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását is megelőzve a térségben.

A napelemes rendszer részlegesen kiváltja az épület fosszilis alapú villamosenergia-felhasználását, hozzájárulva egyben a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez, az egészséges és fenntartható környezet megteremtéséhez. Közvetett módon pedig a hatékonyabb, színvonalasabb gyógyításhoz – áll az intézmény közleményében, amely kitér arra is: 2007 óta zajlanak már uniós segítséggel infrastrukturális fejlesztések az intézményben.

A kórház ugyanakkor nem csak uniós és más pályázati pénzekből gyarapodik: az intézmény híres szociális akcióiról is. 2016-ban gyűjtésből hoztak létre könyvtárat a betegeknek, és rendszeresen tartanak szociális vásárt is felajánlott holmikból, ami nem csak a betegeket, de a kispénzű dolgozókat is segíti.