A minimálbér és a bérminimum is változik januártól

2018. szeptember 27. 11:20 2018. szept. 27. 11:20

Lapértesülés szerint a minimálbér és a bérminimum is változik 2019-től, már az összeg is kiderült, hogy pontosan mekkora ugrásra lehet számítani.

A Világgazdaság írta meg, hogy jelenleg zajlanak az áruházláncok és a szakszervezetek közti őszi bértárgyalások, melynek tétje, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért adjanak jövőre a munkavállalóknak. Mint írták, ez azon alapul, hogy egy versenyképes bolthálózatnak 15-20 ezer forintos bérelőnyt kell biztosítania dolgozóinak a mindenkori garantált bérminimummal szemben.

A Világgazdaság úgy értesült, hogy a jelenlegi 180 500 forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra változik, a 138 ezres minimálbér helyett pedig 150 ezer forint lehet a padló januártól.

A lap megjegyezte, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek közti bérmegállapodást lassíthatja, hogy a kormány hivatalosan csak november végén, december elején tervezi ismertetni a fenti számokat.

A Világgazdaság Karsai Zoltánt, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökét idézve azt írta, míg Budapesten vagy egy vidéki nagyvárosban - Debrecenben, Szegeden, Pécsen vagy Győrben - akár plusz 15-20 ezer forintért átmegy egy dolgozó a jobb ajánlatot adó versenytárshoz, egy kistelepülésen gyakran plusz 30 ezerért sem váltanak a dolgozók.

Karsai szerint ezért lehet az, hogy a 180 500 forintos bérminimumon foglalkoztató kisboltok sem zárnak be munkaerőhiány miatt, mert ha nehezen is, de találnak embert.