Ebzárlatot rendelnek el egész Pécsre

2018. szeptember 27. 14:52 2018. szept. 27. 14:52

Elhozta az ősz a rókavakcinázást, mely Baranyát is érinti. A veszettség elleni védekezés miatt ebzárlat szükséges, mely keddtől szinte egészen október végéig tart majd. Ez idő alatt a blökit zárni vagy kötni kell, és legeltetni is tilos lesz.

Még délelőtt írtuk meg a Nébih tájékoztatása nyomán, hogy szeptember 29-e és október 14-e között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása, mely az ország déli és keleti karéjára terjed ki. A rókák veszettség elleni vakcinázását 41 970 négyzetkilométernyi területén végzi az állategészségügyi hatóság.

A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre, de lakott, sűrűn beépített területeken nem szórnak ki csalit. Immunizálásra kijelölt területek találhatók Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

A vakcinázás miatt Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya döntése értelmében a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet vonatkozó bekezdése, valamint a zoonózisok elleni védekezés állat-egészségügyi feladatairól szóló rendelet idevágó bekezdése szerint Pécs Város közigazgatási területén tartott kutyákra, macskákra valamint legeltetett állatokra vonatkozóan azonnali végrehajtás mellett ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el a rókák veszettsége elleni immunizálásának időszakára, 2018. október 02. napjától október 28. napjáig.

A pécsi önkormányzat csütörtöki tájékoztatása szerint a jelzett időszakban az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani és csak pórázon szabad közterületre vinni, valamint a város egész területén tilos bármilyen fajú állat legeltetése. Aki vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.