Pécsen csak hernyó volt a levesben, Szombathelyen 250 gyerek lett rosszul

2018. szeptember 28. 14:47 2018. szept. 28. 14:47

A vasi megyeszékhely négy általános iskolájából 250 gyerek lett rosszul csütörtökre, mindegyik intézményre egy konyhában főztek. Helyi sajtóértesülés szerint a konyha a Hungast-cégcsoporthoz tartozik, amely Pécsett is jelen van. A baranyai megyeszékhelyen pár éve hernyó volt a karfiolleves mellé "felszolgálva".

Négy általános iskolából összesen 250 gyerek lett rosszul csütörtökre virradóra, mindegyikükön hányás-hasmenéses megbetegedés jelentkezett - olvasható a nyugat.hu cikkében.

A megbetegedések miatt a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya és a szombathelyi járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági főosztálya is vizsgálatot indított.

A megyei ÁNTSZ soron kívüli vizsgálatot rendelt még aznap, az MTI csütörtök este azt írta, az eddigi megállapítások szerint mind a négy iskolát ugyanaz a főzőkonyha látta el ebéddel.

Péntek reggel a helyi baloldal pedig kiadott egy közleményt, amelyet a nyugat.hu közölt teljes terjedelmében. (A szombathelyi ugytudjuk.hu péntek délelőtt nevezte meg, hogy a Hungast-cégcsoporthoz tartozó konyhát a vezetőség bezáratta.)

A helyi baloldal szerint az elmúlt évben minden közgyűlésen jelezték, hogy gond van a közétkeztetéssel, amelyet a Hungast-cégcsoport bonyolít egy ideje és ami a baloldali képviselők szerint emiatt száz millió forinttal többe kerül a városnak. Azt is leírták, hogy hiába kértek többször is átfogó vizsgálatot, a kormánypárti közgyűlési többség ezt sosem engedte át a közgyűlésen.

A Hungast mögött sokan Bánki Eriket, a Fidesz baranyai erős emberét, a Parlament gazdasági bizottságának elnökét sejtik, ugyanis a cégcsoport tulajdonosi körében olyan üzletemberek vannak, akikkel anno közös cége volt 2006-2010 közt Bánkinak.

Legutóbb 2016 áprilisában Óbudán történt tömeges ételmérgezés, az ottani konyha is a cégcsoporthoz tartozott, ott 258 gyerek lett rosszul.

Régi ismerős

Pécsen is a Hungast alá tartozik a közétkeztetés, anno 2012-ben a cég úgy futott be az 1,445 milliárd forintos közbeszerzésen, hogy ő adta a drágább ajánlatott, ám a Mecsekhús Kft-t kizárták a versenyből - lett is némi nyomozás az ügyből. A menzás étkeztetések színvonala a baranyai megyeszékhelyen is hagyott maga után kívánnivalót, volt, hogy hernyó került elő az ebédből, de idősotthonokból is érkezett panasz a húsra, tömeges ételmérgezés azonban nem történt. Áremelés azonban volt - bővebben az itt található cikkgyűjteményben lehet keresni a pécsi közétkeztetési ügyekről.

Egyébként a Hungast Szekszárdon is átvette az iskolai menzák felett az uralmat, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az önkormányzat a saját cége ellenében segítette a fővárosi céget. Ott "kőlevessel" találkozott a képviselő gyermeke.