Nem sikerült beruházót találni, ismét csúszik az atomerőmű-bővítés

2018. szeptember 29. 15:41 2018. szept. 29. 15:41

Jávor Benedek EP-képviselő szerint nem sikerült beruházót találni a Paks II.-projekt kapcsán a hűtővízcsatorna bővítésére. A tervek szerint egyébként a csatornát az atomerőmű működése közben bővítenék, ami eléggé hajmeresztő ötlet.

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek a blogján számolt be róla, hogy az orosz közbeszerzési portál szerint eredménytelenül zárult az egyik paksi tender, nem sikerült ugyanis beruházót találni a hűtővízcsatorna jelentős bővítésére.

A tervek szerint ugyanis a felépülő Paks II. atomerőműblokkok ugyanazt a hűtővízcsatornát használnák, mint a most 4 reaktorral működő Paks I. Ám, mint Jávor Benedek a blogján írja, ez azzal járna, hogy a jelenlegi 2000 MW teljesítmény 4400 MW-ra emelkedne, viszont ezzel párhuzamosan a hűtővízigény is 100 köbméter/másodpercről 233 köbméter/másodpercre nőne.

Csakhogy idén nyáron az extra hosszúságú kánikula miatt a Duna vízállása extrém alacsony lett, így az erőmű teljesítményét csökkenteni kellett, mivel nem volt elegendő víz a reaktorok hűtésére. Ráadásul a Dunába visszaengedett víz hőmérséklete is a határértéken állt, ha azt elérte volna (egyes mérések szerint el is érte, sőt meg is haladta), akkor alapból csökkenteni kellett volna a reaktorok teljesítményét.

"A jelenlegi tervek szerint Paks2 a jövőben Paks1 meglevő, Dunából kivezetett hűtővízcsatornájából kapna hűtővizet. Annak kapacitása azonban nem elegendő a közel másfélszeresére növekvő vízigény kiszolgálására, ezért jelentős mértékben ki kéne bővíteni.

Erre Paks2 tervezői azt a szédületes, Mekk mestert állva hagyó megoldást eszelték ki, hogy Paks1 folyamatos üzeme, azaz az üzemvízcsatorna folyamatos használata közben fogják duplájára növelni annak kapacitását. Kb. mintha az autópályán 130-cal száguldva bemásznának a motorba, hogy hengerfejet szereljenek. Nagyon teoretikusan nézve akár még jól is elsülhet.

Mondjuk ha nem jön be az a fél százalék valószínűség, hogy minden rendben pont úgy zajlik, ahogy tervezték, akkor azért elég nagy baj van. De miért ne hinnénk el annak a csapatnak, hogy mindent nagyon pontosan előre tudnak tervezni, amelyik a projektbe 4 év alatt 3 év késést halmozott fel, mert egy sima engedélyezési eljárás időigényét is képtelenek nagyságrendileg megbecsülni?"

- vázolta a helyzetet a bejegyzésében Jávor, aki szerint, ha bármi történik (valamitől suvadni kezd a part és akadály képződik a csatornában, ami lecsökkenti a hűtővizet), akkor a legjobb esetben is hirtelen le kell csökkenteni az atomerőmű teljesítményét - vagy le kell állítani.

Az EP-képviselő szerint két ajánlat érkezett a hűtővízcsatorna bővítésére, de a magyar cég a határidőt sem tudta tartani, egy orosz cég pedig a speciális szakértőkre vonatkozó előírást nem tudta teljesíteni. Mindezek mellett már Süli János beruházásért felelős miniszter is elismerte, hogy módosítani kell a határidőket, mert csúszásban van az egész projekt.