Tudta? Jövő márciusig fokozottan ellenőrzik Baranyát a rendőrök

2018. október 1. 09:45 2018. okt. 1. 09:45

Összesen 8 megyére adott ki fokozott ellenőrzésről szóló parancsot az országos rendőr-főkapitány vasárnap este, a szigor hétfőtől él. A fokozott ellenőrzés ideje alatt különösebb indok nélkül is igazoltathat a rendőr, benézhet a kocsi csomagtartójába, és átvizsgálhatja a ruházatot.

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében - olvasható a rendőrség honlapján.

"Az országos rendőrfőkapitány 2018. október 1-jén 00.00 órától 2019. március 6-án 24.00 óráig Zala megye, Somogy megye, Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye, Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében"

- áll a nyúlfarknyi közleményben.

Ez amúgy már nem az első, július 1. és szeptember 30. között is erre a nyolc megyére volt elrendelve fokozott ellenőrzés, előtte meg országos volt a "buli" február 1. és június 30. között (mint ahogy 2017. október 1. és 2018. január 31. közt is) - írtuk korábbi cikkünkben.

A legelső fokozott ellenőrzést még 2015 októberében rendelte el az országos főkapitány, igaz, az csak egy hónapra szólt és az illegális migrációval kapcsolatos cselekmények ellen vezették be. Azóta viszont több hónapra nyúltak és összeértek a fokozott ellenőrzési időszakok.

"A fokozott ellenőrzés lényege, hogy annak elrendelése esetén a rendőri szerv vezetőjének utasításában meghatározott területen és időtartamon belül bárki igazoltatható, a rendőrnek nem is kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket, amelyre egyébként törvény kötelezné. Az országos rendőrfőkapitány 2015 óta úgy értelmezi a törvényt, hogy a „meghatározott terület” Magyarország teljes közigazgatási területe, az „időtartam” pedig akár 5 hónap is lehet" - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság honlapján.

A Helsinki Bizottság már többször jelezte, hogy a fokozott ellenőrzés bűnmegelőzési és bűnfelderítési szempontból nem hatékony, ellenben alkotmányossági aggályokat vet fel az intézkedés.