Pécs, a luxusbuszok városa

2018. október 1. 14:01 2018. okt. 1. 14:01

Húsba vágó témával indítja útjára a Mindenki Pécsért Mozgalom Helyi ügyek Parlamentje elnevezésű programsorozatát csütörtökön: a méregdrágán vett, kiemelkedően drágán igénybe vehető, de legalább ritkábban járó pécsi buszokról esik szó.

„Miért nem jön az a drága busz?” címmel indul útjára a Mellár Tamás nevével fémjelzett Mindenki Pécsért Mozgalomnak az a fórumsorozata, amely a keresztségben a Helyi ügyek Parlamentje nevet kapta.

A fórumon olyan szakemberek cserélnek eszmét, mint Lehmann Ferenc, a Biokom közlekedésszervezője, Bata László volt forgalmi vezető vagy Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke.

A téma pedig természetesen a helyi tömegközlekedés. Hogy mitől az egyik legizgalmasabb téma ez most Pécsett? Mert

  • a Csizi Péter által végigkampányolt pécsi buszbeszerzés ügyében több európai és ázsiai országban, nem utolsósorban hazánkban is nyomozás folyik, a gyanú szerint ugyanis a használt Volvo-flottát majdnem egymilliárd forinttal drágábban vette meg a Tüke Busz, mint amennyiért megvehette volna,
  • elképesztő luxus ma Pécsett busszal utazni: az 500 forintos jegyet valóban csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, az ország legdrágább helyi járatú buszjegyét sikerült összehozni,
  • ugyanakkor mármost erőteljesen megvágták a menetrendet, és további szűkítés várható.
  • Most luxus a buszozás, amikor drága? Vagy eddig volt az, amikor a fonódó hálózattal egy fenntarthatatlan taxihálózatot hozott létre a város egy frissen végzett közlekedésmérnök ötletelése alapján?

    Csütörtökön este hattól az Indóház téri Delta étteremben ütköznek a vélemények.