Polt Péter harmatban ázott vadászkutyaként rázta le magáról a pécsi Volvo-ügyet

2018. október 1. 19:20 2018. okt. 1. 19:20

Tóth Bertalan és Mellár Tamás pécsi parlamenti képviselők kérdezték a legfőbb ügyészt a nyomozás állásáról. Eddig sem jöttek soha konkrét válaszok, de amit most kapott a két ellenzéki politikus, attól lehidalsz.

Írásbeli kérdésükben a pécsi ellenzéki politikusok felelevenítették a Tüke Busz beszerzésével kapcsolatos nyomozás idővonalát:

„...2017. szeptember 25-én adott válaszában arról tájékoztatott, hogy a TÜKE Busz Zrt. ügyében nyomozás van folyamatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés tárgyában, melyben ugyan gyanúsítotti felelősségre vonás még nem történt, de Hollandia és a Szerb Köztársaság szervei felé jogsegélykérelemmel éltek.”

„ ...2018. február 7-én adott válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a TÜKE Busz Zrt. ügyében nyomozás van folyamatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés tárgyában, melyben gyanúsítotti felelősségre vonás még mindig nem történt.”

„... 2018. március 9-én adott válaszában azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy a holland igazságügyi hatóságok nyomozati cselekményeit ismertető iratok 2017. október 26-án érkeztek meg az ügyben addig eljáró Baranya Megyei Főügyészségre. Ezt követően került kijelölésre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, az ügyben eljáró nyomozóhatóságként.”

„Legutóbbi … írásbeli kérdésünkre azt a választ adta, hogy a nyomozást továbbra is a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság végzi, a több mint egy éve húzódó nyomozás ellenére még mindig nem történt gyanúsítás.”

És már sorjáztak is az újabb kérdések a legfőbb ügyész felé:

  • „1. Milyen nyomozati cselekményeket hajtottak végre 2018. június 6-át követően?
  • 2. Történt-e már gyanúsítotti felelősségre vonás? Ha igen, ki ellen?
  • 3. Mikorra várható a nyomozás lezárása? Ha már lezárult, milyen megállapításokat tettek a nyomozóhatóságok? Ha még nem zárult le, mi az indoka az újabb határidő-hosszabbításnak?
  • 4. Kik azok az érintett közszereplők, akiket a holland ügyészség megnevezett a TÜKE Busz Zrt. 2015. évi buszbeszerzésével összefüggésben indult nyomozásban?
  • 5. Van-e az ügyben érintett közszereplőknek mentelmi joguk?
  • 6. Kiderült-e, hogy kik vannak a thaiföldi offshore-számlák mögött?
  • 7. Mi kell még ahhoz, hogy ebben az ügyben a nyomozóhatóság végre lépjen és gyanúsítással éljen?”
  • És meg is érkezett Polt Péter válasza, ami minden eddigit überel.

    Arról tájékoztatja a két képviselőt, hogy 2018 júniusában hatályba lépett az új büntetőeljárásról szóló törvény. Ez kettéosztja a nyomozást felderítésre és vizsgálatra, mit ad Isten, éppen a gyanúsított kihallgatása jelenti a határvonalat. A lényeg: amíg ez nem történik meg, az ügyészségnek csak felügyeleti jogköre van, az irányítás a nyomozó hatóságé, azaz a Fejér megyei rendőröké.

    Így aztán az övék a tájékoztatás jogköre is.

    Nem akarunk spoilerezni, de kerestünk már meg párszor rendőr-főkapitányságokat folyamatban lévő nyomozásról, a válasz pedig szinte szó szerint megegyezett mindig: a nyomozás érdekire való tekintettel információt nem adhatnak ki.

    Nem rossz, nem rossz.