Nyugdíjprémium: sokan csak a harmadát kaphatják a 18 ezernek

2018. október 4. 10:11 2018. okt. 4. 10:11

Bár már minden csatornán belengette a kormány, hogy idén a tavalyinál magasabb, 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot ad, arról mélyen hallgat, hogy ezt nem kaphatja meg minden nyugdíjas. Vannak olyanok, akiknek a törvény szerint egyenesen a harmadával kell beérniük. A kevesbb prémium baranyai nyugdíjasokat is érinthet, egy nyári összesítés szerint ugyanis 24 ezren élnek 50 és 100 ezer forinti nyugellátásból a legdélebbi megyében.

Idén magasabb lesz a nyugdíjprémium, mint tavaly, várhatóan 18 ezer forint - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedd reggel.

Az államtitkár elmondta, a nyugdíjprémium kiszámításának módja, hogy ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a növekménnyel megszorozzák az egyheti nyugdíjat és így megkapják a nyugdíjprémium összegét. Idén a 4,4 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően a tavalyi 12 ezer után várhatóan mintegy 18 ezer forintot fizet majd a kormány az időseknek, egyben széles szavazóbázisuknak. Ezt a pénzt még az év vége előtt megkapják az érintettek, hozzávetőleg 2,6 millió, nyugdíjban illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember.

Az Az Én Pénzem pénzügyi blog szerint azonban nem minden nyugdíjas örülhet ennyi pénznek. Mint írták, A nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat a 1997. évi LXXXI. törvényben fektették le. Ebben a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetére kifizetésként a novemberi nyugdíj „25 százaléka” és a „legfeljebb 20 000 forint” is szerepel. A tényleges emelés tehát függ a folyósított nyugdíj nagyságától. A teljes összeget csak a 80 ezer forint feletti nyugellátásban részesülők kaphatják meg.

Aki 80 ezer forintnál kevesebbet kap, az a törvény szerint nem kaphat ekkora prémiumot sem. Az Az Én Pénzem szerint aki például havi 60 ezer forint nyugdíjat kap, annak a prémium összege 13500 forint lesz, az 50 ezres nyugdíjból élőknek 11250 forinttal tolják meg a kasszát, míg akik a 28500 forintos minimumból tengődnek, 6412 forintot kapnak csupán.

A blog hozzáteszi azt is, a prémiumra csak az jogosult, aki már 2017-ben legalább egy napig nyugdíjas volt, és most novemberben is kapja az ellátást. Azaz aki 2018 januárjától nyugdíjas csak, nem örülhet a bónusznak.

Baranyai nyugdíjasok is rosszabbul járhatnak

Az Az Én Pénzem matekja megyei nyugdíjasokat is érinthet. Még júliusban cikkeztünk a Pénzcentrum nyomán arról, hogy akkori számok szerint Baranyában 24 013 nyugdíjas élt hónapról hónapra 50 és 100 ezer forint közötti ellátásból. A cikk szerint Somogyban 22 856 nyugdíjasnak vitt körülbelül ekkora összeget a postás, Tolnában pedig 16 232 embernek folyósítottak a fenti összegek közé illeszkedő nyugdíjat.

62 ezer nyugdíjas nyomorog a Dél-Dunántúlon

Közel kétmillió embernek folyósít belföldre öregségi nyugdíjat a Magyar Államkincstár, durván harmaduknak százezer forintnál kevesebbet visz a postás, több ezren pedig 25 ezer forintot sem kapnak. A Dél-Dunántúlon is tízezrek élnek kisnyugdíjból, Baranyába 24 ezer idős vegetál havi 50 és 100 ezer forint közötti összegből.