Tóth Bertalan: egyedül balról lehet leváltani a mostani jobboldali kurzust

2018. október 7. 17:05 2018. okt. 7. 17:05

Az MSZP elnöke szerint a mostani jobboldali, sőt szavai szerint már-már szélsőjobboldali kurzust egyedül balról lehet leváltani.

Tóth Bertalan vasárnap, Budapesten az ellenzéki párt választmányi ülése szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ezen a napon 29 éves MSZP-t megünnepelve megerősítették a nyári tisztújításon megkezdett út folytatását.

Az MSZP baloldali alternatívát épít a nemzeti együttműködés rendszerével szemben, kiemelten foglalkozik a bérek, az oktatás kérdésével és az egészségügy problémáival - fejtette ki. Hozzátette: olyan országot akarnak, ahol mindenkinek esélye van a felemelkedésre.

A pártelnök, aki a parlamenti frakció vezetője is, közölte, egy baloldali párt számára elfogadhatatlan a Fidesz által képviselt társadalompolitika. Az MSZP nem akarja, hogy "luxusrepülők bőrfoteljeiből szemléljék Magyarország valós életét" - fogalmazott.

Tóth Bertalan emlékeztetett, a Fidesz azt ígérte, hogy rendbe teszi az egészségügyet, ehhez képest a szaktárca beavatkozása miatt meghalt egy kirúgott szívsebész műtétre váró betege. Szerinte a Fidesznek nem számít a betegek sorsa, csak az, hogy saját akaratát hajtsa végre.

Ha van felelősségérzet Kásler Miklósban, az emberi erőforrások miniszterében, akkor lemond - mondta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke szerint sok mindent lehet mondani a szocialisták elmúlt 29 éves történetéről, de azt nem lehet állítani, hogy az MSZP ne lett volna demokrata.

Hozzátette: a baloldal továbbra is az emberek oldalán áll, azt szeretnék, ha az emberek jövője biztosítva lenne, ha minden embernek megfelelő lakhatása, bére, munkakörülményei lennének.

Az egyik legfontosabb feladatként beszélt a magyar baloldal egységének és a magyar demokraták közösségének megteremtéséről. Szerinte az MSZP-nek vissza kell szereznie a társadalmi bizalmat, ehhez változnia kell.

Tóth Bertalan kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a választmány délután dönt az európai parlamenti és az önkormányzati választáson a jelöltállítás alapelveiről. Azt kérik, hogy a helyi szervezetek december 14-ig tegyék meg javaslataikat a jelölésre - tette hozzá.

Egy másik kérdésre Kunhalmi Ágnes azt mondta, rossz iránynak tartja jelenlegi formájában a Corvinus Egyetem magánosítását és az önfenntartó felsőoktatás modelljét.