Pécsre jönnek a világ legjobb táncosai

2018. október 8. 11:16 2018. okt. 8. 11:16

Elegáns és rangos világversenynek lesz helyszíne novemberben a baranyai megyeszékhely: itt rendezik meg ugyanis a Standard Táncok Formációs Világbajnokságát, melyre tucatnál is több ország csapatait várják a szervezők.

A legrangosabb táncosokat tömörítő és képviselő professzionális szervezet, a Nemzetközi Táncsport Szövetség (WDSF) még 2016-ban adta meg a hivatalos engedélyt a Kapronczay Művészeti Iskolának és a SZIGO Egyesületnek a Standard Táncok Formációs Világbajnokság megrendezésére. Ilyet Magyarország 20 éve nem rendezett. A két évvel ezelőtti világversenyen 15 résztvevő ország 20 fős csapatai – segítőikkel együtt – közel 500 fővel képviseltették magukat.

Oké, de mi is az a formációs tánc?

A formációs tánc megjelenése egészen az 1930-as évekre vezethető vissza, és Oliver Ripman nevéhez köthető. Az akkor még „mintatánc” megnevezést viselő táncsport Angliából indult hódító útjára, és villámgyorsan elterjedt a kontinens többi országában is. A versenyeken megjelenő stílus az egyes párok és a teljes társulat számára közösen felépített koreográfiával hívatott elbűvölni nézőit.

Az első hivatalos világbajnokságot 1909-ben tartották, ám ekkor még más táncösszetétellel. Az angol keringőt, a slowfoxot, a quickstepet és a tangót (melyek jelenleg is a standard táncok közé tartoznak) csak 1929-ben fogadták el hivatalosan.

Kétnapos pécsi táncünnep

A 2016-os rendezvény sikerét tapasztalva a WDSF úgy döntött, hogy 2018 novemberében ismét Pécsett kerülhet sor az eseményre. A szervezők tájékoztatása szerint a világversenyt november 24-25-én bonyolítják a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

Portálunk a szervezőktől úgy értesült, a standardtánc-vébére 12 országból érkeznek hozzávetőlegesen 20 fős csapatok. A formációs vébén a táncosok angol keringőben, latin tangóban, bécsi keringőben, slowfoxban és quickstepben mérik össze tudásukat.

A verseny második napján a SZIGO Kupa Felnőtt - Ifjúsági Latin, Junior Tíztánc, Senior Latin Ranglistaversenyre is sor kerül.