Ki az a civil, mi az a civil...

2018. október 8. 12:03 2018. okt. 8. 12:03

… mit akar az a civil, és közben mire kényszerül? Az Emberség Erejével Alapítvány és a Political Capital közös beszélgetése csütörtökön délután ötkor a Trafikban a magyarországi civil szervezeteket érő hatásokról és az erre adott válaszokról, a szektor jelenéről és jövőjéről szól.

Az esemény a Civilek az önmeghatározás útján címet kapta. A részvevők azokat a nehézségeket taglalják, amelyek a mai magyar civil társadalom előtt állnak. A szűkölő tér, a szigorodó szabályozások, a megszűnő pénzügyi támogatások, a politikai hatások és a stigmatizálás mellett hogyan tudnak társadalmilag hasznos munkát végezni a civil szervezetek és milyen jövő vár rájuk?

Csütörtök délután öt órától a Trafikban egyebek mellett erre keresik a választ a terület szakértői:

  • Wessenauer Veszna elemző, a Political Capital projektkoordinátora, aki több hazai és nemzetközi NGO-val és kutatóintézettel dolgozik együtt és szakterülete a civil társadalom,
  • Ceglédi Zoltán jogász, független politikai elemző, a Republikon Intézet volt vezető tanácsadója, a Dumaszínház vendégfellépője, a politikai kommunikáció és a kampánytechnikák kutatója
  • és Peták Péter, az Emberség Erejével Alapítvány projektkoordinátora, az elmúlt két évtized több meghatározó pécsi civil kezdeményezésének, egyebek mellett a Tubesre tervezett lokátor elleni megmozdulások egyik vezéralakja, a Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete egyik vezetője, tavaly óta az Emberség Erejével Alapítvány programkoordinátora.
  • Peták Péter a Pécsi STOP-nak arról beszélt: a civilség ugyanolyan jelentős változáson megy keresztül, mint sok más fogalom ma Magyarországon. A „civil” eredetileg a modern társadalom egyik független szektora, mint az üzleti, ám ma Magyarországon mást is jelent. Civil lesz ma a megmozdulás, ha nem akar együtt mozogni a pártokkal, politikával, mert így lehet hiteles ellenzéki. A projektkoordinátor úgy véli: ez a jelentésbővülés adja a hátterét annak, hogy a kormányzat egyre megszorítóbban értelmezi a „civilt”. Akik közéleti kérdésben, a köz érdekében állást foglalnak, így lesznek álcivilek a politikai kommunikációban.

    Peták Péter rámutatott: természetesen nem csak a fogalom jelentése változik, a civilek autonómiája ellentétes a kormányzati kontrolligénnyel.

    Peták úgy véli: a civil szektor véleményformáló, érdekérvényesítő szerepe Magyarországon nem elég erős, annak ellenére sem, hogy a kormánypropaganda mostanra sokat hangosított rajta. Azok a szervezetek, amelyek így kéretlen reklámot kaptak, nagyobb elérést, több szimpatizánst, támogatót tudtak maguk köré szervezni. Ez pozitív hozadék, amellett, hogy a szervezetek elkezdtek szektorszinten is jobban együttműködni, erre remek példa a Civilizáció.

    Nyilvánvalóan negatív hatás, hogy a civilek polarizált helyzetbe kerültek, és bár eredetileg ez nem volt céljuk, egy ponton túl bevállalták ezt a szerepet, beleálltak a támadásokba.

    Peták Péter szerint ugyanakkor ez összességében tévút: attól, hogy egypólusúvá vált a politikai tér, a civilek, akik a társadalomnak eredetileg egy másik térfelén fociznak, önmagukban nem tudják betölteni a keletkezett űrt, nem tudják ezeket az elvárásokat teljesíteni.

    Ezekről és a problematika sok más aspektusáról esik még szó csütörtök délután, sok más szemszögből.