Rabok dolgoznak a Csontváry Múzeum felújításán

2018. október 9. 07:07 2018. okt. 9. 07:07

Jóvátételi program keretében két napon át a felújítás alatt álló Csontváry Múzeumnál dolgoznak azok, akik a pécsi börtönben töltik szabadságvesztésüket. Május végén a Káptalan utca környékét szépítették az elítéltek.

Kevesen tudják, de létezik a büntetés-végrehajtás háza táján egy reintegrációs program, melynek célja a fogvatartott szembesítése az általa elkövetett bűncselekménnyel, tudatosságának növelése és felelősségvállalásának elősegítése.

Amint az a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet honlapján áll, a szimbolikus módon nyújtott jóvátétel során, a bűnmegelőzési hatás elősegítése érdekében erősödik a fogvatartottakban a közösségi értékekhez és érdekhez való elköteleződés. A munka során az elítélt a bűncselekmény elkövetésekor okozott kárt vagy sérelmet igyekszik helyreállítani, kompenzálni, még ha csak szimbolikusan is.

Idén már dologra fogták a rabokat Pécsett. Május 22-25. között a Káptalan utcai Szabadtéri színpad területén végeztek karbantartási, gyomirtási, tisztítási munkákat.

A második felvonást az október hozta el. A Janus Pannonius Múzeum tájékoztatása szerint az elítéltek október 8-tól október 10-ig a Csontváry Múzeum felújítás alatt, illetve újrahasznosítás előtt álló alagsorában lévő építési törmeléket, hulladékot gyűjtik össze konténerbe, azért, hogy ezek elszállítását megkönnyítsék az intézmény számára. Hogy pontosan mennyi rabot vontak be a programba, arról nem szólt a múzeum tájékoztatása.