A Máltai Szeretetszolgálat is beléphet az idősellátásba

2018. október 9. 13:42 2018. okt. 9. 13:42

Dombóvár önkormányzata hosszú hónapok egyeztetése és előzetes tárgyalása után két egymást követő ülésen döntött a helyi idősellátási rendszer sorsáról. Egy egyházzal és a Máltai Szeretetszolgálattal is tárgyaltak, nem volt könnyű a döntés.

Hosszú hónapok óta téma a Tolna megyei városban (is) az idősellátás kérdése. A városban négy idősotthon működik, ezen kívül egyebek mellett otthonápolás és más szolgáltatások képezik a vertikumot. Az önkormányzat azonban csapdába került. A rendszer fenntartásába az állami normatíva mellett évente mintegy 160 millió forintot kell beleforgatnia az önkormányzatnak, és akkor az egyre romló állagú épületek felújítása még szóba sem került.

Szóba került egyebek mellett az egyik otthon bezárása is, de ez is rengeteg fejtörést okozott volna. Ugyanakkor az egyházak sokkal előnyösebb helyzetben vannak, ha idősotthont akarnak fenntartani, a normatívák alakulása miatt nekik jobban megéri.

Ezért is kezdett tárgyalásokat előbb az Evangélikus Egyházzal, majd a Máltai Szeretetszolgálattal a város, a kérdésben pedig a szeptember végi, majd az október eleji képviselő-testületi ülésen hoztak döntést.

„Városunk képviselő-testülete a ciklus egyik legnagyobb hatású és legnehezebb döntését hozta meg. Hónapokon keresztül ment az egyeztetés, hogy az idősellátás területén miként lépjünk tovább. A kérdés azért került napirendre, mert a mostani körülmények közepette egy egyházi szervezet beléptetése az ellátásba új lehetőségeket nyit meg. Egyrészt nagyobb normatív támogatást kapnak a kormánytól, másrészt beruházások indításához több lehetőségük van, mert számukra vannak pályázati lehetőségek”

- írta a kérdésről a város polgármestere Facebook-oldalán.

A képviselők elé három opciót tártak. Dönthettek úgy, hogy minden marad régiben, úgy, hogy a teljes vertikum átkerül az Evangélikus Egyházhoz és úgy, hogy két intézményt, a Platán és az Aranysziget Otthont átveszi a Máltai Szeretetszolgálat. A képviselők többsége név szerinti szavazáson – amelyről a Fidesz egyik képviselője gyakorlatilag elmenekült – az utóbbi lehetőséget támogatta.