Két év két hónap a kórházi várólistán – Dél-Dunántúl, én így szeretlek

2018. október 10. 12:06 2018. okt. 10. 12:06

Ha van remek adat, amiben Magyarország legkevésbé vidám szegleteit is maga mögé utasítja szűkebb pátriánk, akkor az a várólista. Nincs még egy régiója például napsütötte hazánknak, ahol 792 napot, azaz 2 év 2 hónapot kell várni ortopédiai nagyműtétre. Addig álljunk féllábon, hogy mást ne mondjunk. Rétvári meg alighanem hazudott.

A váróslistákat az Mfor boncolta szét, azok után, hogy a Parlamentben Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azt fejtegette: összesen 25 milliárd forintot fordított a költségvetés a várólisták csökkentésére. Ennek eredménye lett az is, hogy míg 2012-ben 70 ezren voltak a várólistákon, ez most már 28 ezer alá csökkent. Példaként Rétvári kiemelte a szürkehályog műtéteket, ahol a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra csökkent, a csípőprotézisműtéteknél pedig a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent. Térdprotézisműtéteknél pedig a 2012-es 241 nap mára 137 napra mérséklődött.

Az Mfor a leheletfinom „Ezek a számok azonban a valóságosnál némileg kedvezőbbnek tűnnek” mondattal mutatott rá, hogy Rétvári ordas hazugsággal oltotta a tüzet.

6088-an térdprotézis műtétre várnak, amire a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni, szemben a Rétvári által említett 137 nappal. Az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisra még "csak" 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra. Nem sokkal van jobb helyzetben az az 5261 beteg, aki csípőprotézisre vár. Itt sem 104 nap a várakozási idő - mint, ahogy az Rétvári említette - hanem 279 nap (egy éve erre még 295 napot kellett várni). Nagyon nem mindegy ebben az esetben sem, hogy ki hol vár a beavatkozásra, Észak-Magyarországon ugyanis 487 nap a várakozás ideje – áll a cikkben.

Ám nem kell elirigyelnünk északi testvéreink várakozását, mert a csúcslista itt nálunk, a Dél-dunántúlon alakult ki.

„410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek ortopédiai nagyműtétre van szüksége. A várakozási idő ráadásul itt is jelentősen, 56 nappal nőtt június végéhez képest. Viszont ebben az esetben sem mindegy, hogy az ország melyik régiójában kerül sor a műtétre.

A Dél-Dunántúlon ugyanis 792 napot (!!!), vagyis 2 év 2 hónapot kell várni a beavatkozásra.”

Az adatok alapján a kiterjesztett gerincműtétre országos átlagban 403 napot kell várni, Dél-Dunántúlon azonban itt is az átlagosnál jóval nagyobb csúszásban vannak. A várakozási idő 554 nap.

Ugyanez a helyzet a lap szerint a gerincstabilizáló műtéteknél is. Országos átlagban 314 napos a várakozási idő, Dél-Dunántúlon az érintetteknek azonban akár 479 napig is türelemmel kell lenniük. Ráadásul összesítésünk alapján június végéhez képest itt mutatkozik a legnagyobb növekedés: 66 nappal nőtt egy negyedév alatt a várakozási idő.