MSZP: népszavazás kell a kormánytagoknak járó kórházi VIP-ellátásról

2018. október 10. 18:03 2018. okt. 10. 18:03

Népszavazást kezdeményez az MSZP a kormánytagok kórházi VIP-ellátásának megszüntetése érdekében - erről Tóth Bertalan pártelnök beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint a szocialisták alatt sokkal többet költöttek a VIP-ellátásra, mint ők most.

A Népszava még kedden cikkezett arról, hogy az országgyűlés népjóléti bizottságában felmerült ellenzéki javaslatot - a kormánytagok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetését - a testület fideszes többsége demagógiára hivatkozva elutasította.

Szerdán az ügyben Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke tartott sajtótájékoztatót Budapesten.

Tóth elmondta, nem demagóg, sokkal inkább szimbolikus a javaslat, hiszen amíg az állami vezetők luxusellátást kapnak, addig az átlagbeteg hónapokat várhat egy-egy kezelésre (műtétre meg éveket - a szerk.), de attól is félhet, hogy elkap egy kórházi fertőzést, miközben lepusztult infrastruktúrában kell benn feküdnie.

A pártelnök szerint az a kívánatos a jövőben, hogy ne legyen különbség magyar és magyar között. Ezért kezdeményezik a népszavazást, hogy tényleg a nép dönthessen arról, kapjanak-e VIP-ellátást a kórházakban a hatalom emberei.

Jelenleg ugyanis a kormánytagoknak kiemelt ellátás jár a honvédkórházban és a Semmelweiss Egyetemen, erre a Népszava cikke szerint évente 10-10 millió forintos kiegészítést kap az intézmény - ám a szerződésben foglalt konkrétumokról nem lehet tudni.

"Hogy a szerződés mit foglal magában (például ez egy rendelkezésre állási díj csak, ami nő, ha konkrét ellátást kell nyújtani; esetleg ugyanekkora a summa, ha egy államtitkár betegeskedik egy évben, vagy az egész kormány; és általában milyen szolgáltatások járnak ezért a pénzért) arról a kormány nem hajlandó információt adni"

- mondta a lap szerint Tóth Bertalan a sajtótájékoztatón. A szocialisták ezért közérdekű adatigényléssel próbálnak a kérdésnek utánajárni.

A népszavazási felvetésre a Fidesz is megszólalt, az MTI-nek küldött közleményük szerint a szocialista kormányzás alatt duplaennyit fizettek a VIP-ellátásért, majd felemlegették, hogy az egészségügyből folyamatosan kivette az MSZP a pénzt. Mindezek mellett vizitdíjat is akartak, és a kórházbezárásokról sem kérdezték meg az embereket

Arra mondjuk már nem tért ki a Fidesz közleménye, hogy a 2010 előtti kormányciklus alatt a VIP-ellátást az akkori szocialista kormány eltörölte, majd ezt 2011-ben visszahozta a Fidesz.