Csomagpara: egyetlen pécsi postát érint csak a Magyar Posta bővítése

2018. október 11. 09:16 2018. okt. 11. 09:16

Országszerte hatvan postán bővítették a Magyar Posta raktárait, tárolóit, csomagkiadó helyeit, így készülve arra a karácsonyi csomagforgalomra, mely rekordot dönthet idén. Pécsett csak egyetlen postát érint a fejlesztés, betöltetlen álláshely sem a megyeszékhelyen, sem a megyében nincs, összességében pedig mintegy 200 ember hiányzik a rendszerből.

A napokban számolt be arról a Magyar Posta, hogy raktárainak bővítésével és egy új, nagy teljesítményű csomagfeldolgozóval készül az év végi forgalomra. E szerint a posta 5 ezer négyzetméteres, hétköznapokon éjjel-nappal működő Csomag Logisztikai Központjában egy hete tömeg- és térfogatmérésre is képes csomagfeldolgozó rendszer üzemel. A csaknem 1 milliárd forintért beszerzett gépsor óránként 10 ezer, egyenként 10 kilogramm tömegű csomagot is tud kezelni, ezzel a háromszorosára bővült a csomagfeldolgozó kapacitás.

Budapest mellett országszerte 60 postán bővítették a raktárakat, tárolókat és csomagkiadó helyeket, továbbá eszközbeszerzésekkel és szorosabb partneri együttműködésekkel is készülnek a növekvő terhelésre. A november végi árleszállításoktól a majdnem karácsonyig tartó csúcsidényben a Magyar Posta a tavalyit 30 százalékkal meghaladó küldeményforgalomra számít, ezért megerősíti a logisztikát és a kézbesítést is.

Pécsett mindössze egyetlen postát érint a fejlesztés. Amint azt a Magyar Posta lapunk megkeresésére elárulta, a Pécs 2 postán bővítik a raktárkapacitást, részleteket azonban nem közöltek erről. Szintén kérdésünkre közölték, jelenleg mintegy 200 fő alkalmazottat keresnek országosan, Pécsett és Baranyában viszont nincs betöltetlen álláshely. A munkaerőhiánnyal leginkább érintett térség a főváros és környéke, valamint a nyugat-magyarországi települések.

Gigaforgalmat hozhat az idei karácsony

Az előrejelzések és az eddigi adatok alapján az árutartalmú küldemények száma 20 százalékkal nőhet, a csomagforgalom idén is rekordot dönthet - írták.

Hozzátették, hogy 2017-ben a belföldi csomagok száma meghaladta a 21 milliót, a külföldről bejövő árutartalmú küldemények száma a 18 milliót. Megjegyezték, hogy a nemzetközi webáruházak forgalma miatt már kora ősszel megnő, ezért hetekig is elhúzódhat a külföldről érkező küldemények szállítási ideje.

Hangsúlyozták, a Magyar Posta csak a szállítás utolsó szakaszáért felel, az ügyfeleket pedig arra kérik, hogy időben rendeljék meg a termékeket.