Hajléktalaneltüntetés: az őrület újabb bugyra

2018. október 13. 16:49 2018. okt. 13. 16:49

Egy nap volt a szociális törvény véleményezésére, péntek este hatályba lépett, a szerencsétlen hajléktalanellátó szervezeteknek hétfő reggelig kellene a megnövekedett nyitva tartáshoz új munkatársakat felvenni. Na de hogyan?

Arról már többször írtunk, és még fogunk is, hogy nincs sem őrültebb, sem embertelenebb jogszabálycsokor, mint amivel a kormány a hajléktalanokat próbálja eltüntetni a fintorogva tapsoló úri közönség szeme elől. Őrült módon kezdődött és a folytatás sem volt jobb. Nemrég fogadták el azt a rendeletet, amely szerint a szerencsétlen hajléktalan holmiját a saját költségén őrzik és semmisítik meg, amíg hajléktalankodásért börtönben ül. Legalábbis így volt tegnapig, aztán máris módosították a rendeletet: az állam nem fizet kárpótlást, a hajléktalan az őrzésért és megsemmisítésért. Egyszerűen fogják a cuccát, és ritty-rotty. Aztán meg hirtelen ÁSZ-ellenőrzést kaptak a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek.

Ám a valami érthetetlen oknál fogva az „Emberi” szót is a nevében tudó minisztérium a szakmával sem bánik kesztyűs kézzel. Az alábbi történetet a régió egy kisvárosának szakmai vezetője mesélte el, a város és az ő nevét sem közöljük az ő érdekében, ám az általa elmondottak ellenőrizhető, hiteles információk.

A lényeg röviden: az EMMI csütörtökön délután küldte szét a szakma képviselőinek egy 2000-es szociális jogszabály módosítását. Aztán pénteken este, tádááám, már életbe is léptették, nyilván, alaposan megrágták az egy nap alatt visszajött véleményeket és végtelen alázattal be is építették a szakma jelzéseit a módosításba. (Ja, nem.)

Ez eredmény: a hajléktalanokat ellátó kisvárosi intézménynek hétfő reggeltől (!) naponta több órával tovább kell nyitva tartania. Azaz, hétfőig embereket kellene oda felvenni, hogy ne essenek mulasztásos törvénysértésbe.

Szép volt, EMMI.