Határérték felett: rossz a levegő Pécsett

2018. október 13. 17:13 2018. okt. 13. 17:13

Több más magyar nagyvárossal együtt Pécsett is kifogásolható a levegő, a gyerekek, idősek, betegek megszenvedhetik a következő napokat is. Elkanászodott a PM10.

A tegnapi nap (2018.10.11) folyamán a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) tömegkoncentrációja meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket az ország számos pontján. A mérőállomással megfigyelt települések közül közegészségügyi szempontból kifogásolható a levegőminőség az alábbi 13 településen: Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Várpalota, Veszprém - írja Facebook-oldalán az Országos Közegészségügyi Intézet.

Az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportoknál (gyermekek, idősek, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők) légzőszervi tünetek (pl. légzőszervi irritáció, köhögés, nehézlégzés) jelentkezhetnek, illetve a jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak. A következő napok meteorológiai előrejelzését figyelembe véve javulás nem várható a levegőminőséget illetően. Az elkövetkező időszakban várhatóan növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma- így az intézet.