Volt pécsi főrendőr vezényletével készült vitatható videó a rendőrképzőn

2018. október 15. 13:34 2018. okt. 15. 13:34

Írásbeli figyelmeztetést kapott a közszolgálati egyetem rendészeti karának egyik tanszékvezetője, mert eléggé erotikusra sikeredett egy hallgatókkal rendezett kisfilmje. A férfi 2011-ben Pécsen egy mélygarázsban bukott le, mikor pásztorórát tartott egy autó motorháztetőjén egy olyan nővel, aki nem a felesége volt.

Erotikus hangulatú videót készítettek pár hónapja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar (NKE-RTK) pár hallgatónője és Angyal Miklós, a kar egyik tanszékvezetője - olvasható az Átlátszó cikkében.

A lapot egy ismeretlen értesítette és küldte át a kisfilmet, amely a Blöff (female version) címre hallgat, és vulgáris nyelvezettel egy képzelt jelenetet mutat be, mely szerint három hallgató játékfegyverrel akarja kikényszeríteni egy vizsga tételsorát egy oktatótól, de nem jön össze a mutatvány.

A hallgatók arca ki van takarva a videón és a hangjuk is el van torzítva.

Az Átlátszó úgy értesült, hogy a filmet Angyal Miklós orvos-ezredes, a kar Krimináltaktikai és Metodikai Tanszékének vezetője rendezte, és még egy rendőr őrnagy volt segítségére a hallgatók mellett.

A lap emlékeztetett, Angyalt 2011-ben Pécsen eléggé félreérthetetlen helyzetben találták meg egy mélygarázsban parkoló autó motorháztetőjén egy nővel, aki nem a felesége volt. A jármű tulajdonosa kihívta a rendőröket, akikkel Angyal állítólag szóváltása keveredett, és pozícióját emlegette (akkor a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának vezetője volt).

A rendőr ellen a jármű tulajdonosa rongálás miatt tett feljelentést, a férfit felmentették osztályvezetői megbízatásából, csupán az országos rendőr-főkapitány kegyelmének köszönhetően maradhatott a testületnél.

Angyal az eset után maradt a megyei főkapitányságnál a bűnügyi osztályon, majd 2013-ban a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet munkatársa lett - innen került át 2015-ben a KRE-RTK fentebb már emlegetett tanszékének élére. Az Átlátszó úgy értesült, ennek helyben nem mindenki örült.

A lap információi szerint a videó elkészítésében segítő rendőr őrnagy már nem dolgozik az egyetemen, mivel néhány hónapja tudatmódosító szerek hatása alatt meztelenül sétált a Kopaszi-gáton, ami miatt eljárás alá vonták. A férfi azzal védekezett, hogy valaki az egyik szórakozóhelyen "ginát" (GHB hatóanyagú "randidrogot") tett az italába.

Az Átlátszó a videó miatt megkereste mind a közszolgálati egyetemet, mind pedig Angyal Miklóst. Utóbbi először ígért nyilatkozatot, de végül nem jelent meg a találkozón, később pedig azzal hárított, hogy az egyetem az illetékes a válaszadásra.

Az NKE közlése szerint a film egy kreatív kriminológiai versenyre készült, előfeladatként ugyanis a hallgatóknak a Ponyvaregény, vagy a Blöff című filmek egyik jelenetét kellett újraértelmezni. "Az elkészült kisfilmeket a résztvevők kielemezték, majd teszt kitöltésével nézték meg, hogy mennyire jó megfigyelők" - olvasható az egyetem Átlátszónak küldött válaszában.

"Az NKE vezetősége nyáron névtelen bejelentés alapján már kivizsgálta az ügyet. Annak ellenére, hogy a rendezvény sikeres volt, és a megkérdezett hallgatók és résztvevők elmondása alapján egyik eleme sem keltett megbotránkozást, a vitatható témaválasztás és a vulgáris nyelvezet miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az érintett vezetőket"

- írta az egyetem, amely ugyanakkor a cikk szerint leszögezte: a kisfilm nem erotikus és nem sérti a nemi identitást.