Mellár: Szombathelyen is működött a pécsi modell

2018. október 15. 11:41 2018. okt. 15. 11:41

Ugyan csupán egy városi közgyűlési szék volt a tét, mégis fontos győzelmet aratott az ellenzék Szombathelyen. A recept nagyon hasonlított Mellár Tamás tavaszi pécsi győzelmére: hiteles, független jelölt indult széles politikai támogatottsággal. Nyert is, nem kicsit.

Vasárnap időközi választást tartottak Szombathelyen Czeglédy Csaba volt választókerületében. Mint ismert, a szocialista képviselő tavaly óta előzetesben van, mivel nem tudott részt venni a városi közgyűlés ülésein, elveszítette mandátumát.

A körzetben az Éljen Szombathely! Egyesület jelöltje, László Győző volt a Fidesz emberének, Melega Miklós legesélyesebb kihívója. A Nyugat.hu szerint a civil szervezet gyakorlatilag a helyi baloldal ernyőszervezete, a hagyományosan ide tartozó pártokon (MSZP, Párbeszéd, DK) mellett László Győzőt az LMP és a Momentum is igen hathatósan segítette a győzelemben.

Az eredmény nem is maradt el: az ellenzéki jelölt 15%-ot vert a Fideszre.

Óhatatlanul adja magát a pécsi párhuzam, hiszen Mellár Tamás, ugyan nem civil szervezet színeiben, de független jelöltként, számos ellenzéki párt támogatásával tudott nyerni tavasszal Pécsett. Igaz, az LMP és a Momentum támogatására ő hiába számított.

Mellár Tamás elmondta: a szombathelyi győzelem is annak a bizonyítéka, hogy olyan jelölt tud győzni, akit helyben ismernek, tisztelnek és elfogadnak, nem kívülről kell embert hozni. Ugyanilyen fontos, hogy legyen mögötte széles támogatottság, hiszen a megosztottság a Fidesz malmára hajtja a vizet. Azt is világossá kell tenni egy ilyen esetben az emberek számára, hogy egy esélyes jelöltről van szó. Ma Magyarországon az emberek többsége igenis le akarja váltani a Fideszt, csak sokszor nincs meg vagy a megfelelő jelölt, vagy a kellő összefogás hiányzik, míg olykor csak a hit, hogy lehet győzni – így a pécsi politikus.

Mellár Tamás hozzátette: éppen ezek miatt fontos, hogy alulról építkező mozgalmakat hozzunk létre, mert ezek segítenek a helyi tisztességes emberek, esélyes jelöltek kiválasztódásában és a lehető legszélesebb összefogás megteremtésében is.