Szakács: a devizahitelesekkel szemben a bankokat védi a Kúria

2018. október 15. 14:28 2018. okt. 15. 14:28

Szakács László, az MSZP Országos Elnökségének elnökhelyettese tartott hétfőn sajtótájékoztatót a devizahitelesek ügyében, szerinte ugyanis a Kúria a bankokat védi. Mindezek miatt több devizásokat segítő szervezettel országjárásba kezdenek.

Hétfőn tartott Budapesten a Képviselői Irodaház előtt sajtótájékoztatót többedmagával Szakács László, az MSZP Országos Elnökségének elnökhelyettese.

Szakács a devizahitelesek ügyében szólalt meg, szerinte ugyanis a Kúria a kisemberek helyett a pénzintézeteket védi.

A politikus elmondta, mintegy 270 oldalnyi táblázaton és indokláson kell átrágnia egy adósnak, ha pert akar indítani a bankok ellen, és körülbelül ugyanennyi oldalt kell előállítania egy perirathoz. A Kúria szerint a tájékoztatás megfelelő volt, de ezzel az MSZP nem ért egyet, mert a párt szerint nem az adósnak kell bizonyítania, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás a devizahitelről. Hozzátette, az Európai Bíróság is máshogy látja a kérdést.

Éppen ezért törvényben szeretnék látni azt leírva, hogy a bankok nem megfelelően tájékoztatták a hiteleseket, és a pénzintézeteknek lenne lehetősége, hogy ennek ellentettjét bebizonyíthassák.

Szakács hozzátette, közel 900 ezer család ingatlana áll végrehajtás alatt, miközben az árfolyam-kockázatot a törvény és a bankok is az adósra terhelik. A politikus szerint a bankok is hibázhattak akkor, amikor a későbbi adósoknak kiadták a hitelt.

A bank azzal a szándékkal adta-e ki a hitelt, hogy azt majd vissza tudja fizetni az adós?

- tette fel a kérdést a politikus, aki szerint ha erre igen a válasz, akkor a bankok rosszul mérték fel a kockázatokat, és hibáztak a hitel megadásakor. A felelősség tehát az övék - mondta.

De ha a nem a válasz a kérdésre - fejtegette Szakács -, akkor ez nem más, mint rablóhitel, amire az összes felügyeleti szervnek figyelnie kell, mert akkor ez azt jelentheti, hogy a bankot nem érdekelte, hogy az adós visszafizeti-e a hitelt, hanem csak az ingatlanát akarta megszerezni.

A politikus hozzátette, ahhoz képest, hogy azt lehet hallani kormányzati oldalról, hogy a gazdasági válság véget ért, és a magyar gazdaság szárnyal, ahhoz képest nem 250, hanem 330 forint körüli az euró, de a svájci franknak is más az árfolyama. De a devizahiteleseket a jogaikról és lehetőségeikről sem tájékoztatja megfelelően a kormányoldal.

Mindezek miatt az MSZP több szervezettel (Jogállamiság Egyesület, Adóskamara, Hiteles Mozgalom) országjáró mozgalomba kezd, hogy a civilek mellett szakértőkkel, politikusokkal együtt több helyszínen tájékoztathassák a devizahiteleseket a jogaikról és lehetőségeikről - jelentette be Szakács László.

MSZP

A devizahitelesek ügyében a bankokat védi a Kúria - Dr. Szakács László, Ravasz László, Balog István és Polgár Zoltán sajtótájékoztatója http://bit.ly/2PA8rAM