KDNP: a gondoskodás miatt pusztítják el a hajléktalanok cuccait

2018. október 15. 15:43 2018. okt. 15. 15:43

Védelmébe vette a KDNP az október 15-tel kezdődött hajléktalanüldözést, amikortól nem csak szabálysértésnek számít a közterületen való életvitelszerű tartózkodás, hanem a rendőrség által begyűjtött hajléktalanok cuccait szemrebbenés nélkül megsemmisítik, ha azok tárolhatatlannak minősülnek, és ezért egy kanyi vasat nem kapnak kárpótlásul a fedél nélküliek. A magát a Fidesz csecsére csatlakoztatva a Parlamentbe rendre bevarázsoló párt most azt találta mondani: a hétfőtől életbe lépett változások a hajléktalanokról való gondoskodást, a velük való törődést célozzák.

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy október 15-től miként változik meg a hajléktalanok élete, és gyakorlatilag miként faragott belőlük a kormány mutogatható, elesett, visszaszólni képtelen közellenséget. Mostantól ha valakit háromszor felszólítanak 90 nap alatt a rendőrök arra, hogy ne éljen életvitelszerűen az utcán, utána már szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek ellene. Ezt közérdekű munkával lehet kiváltani, viszont ha ezt megtagadja valaki, akkor le kell ülni a bírságot.

A változást hozó kormányrendelet szerint a hajléktalanok holmijait az önkormányzatoknak vagy a hatóságnak kell megőriznie az elzárás időtartama alatt. Igen ám, de ha azokra azt modnják, hogy tárolhatatlan, akkor simán megsemmisíthetik a pakkokat, és ezért ellentételezést sem kap a hajléktalan.

Ezt a védhetetlen, szociálisnak távolról sem nevezhető intézkedést védte meg most a KDNP. Juhász Hajnalka, a párt országgyűlési képviselője hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón az MTI szerint egyenesen arról beszélt, hogy

a mostantól életbe lépett változtatások elsődleges célja a hajléktalanokról való gondoskodást, a velük való törődést szolgálja.

Juhász elmondta, szeretnék a hajléktalanokat és közrendet is védeni. Közeledik a téli időszak, és nem emberhez méltó az utcán életvitelszerűen tartózkodni. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy emberhez méltó módon körülményeket biztosítsanak a hajléktalanok számára - hangsúlyozta Juhász Hajnalka, aki szerint segíteni, nem pedig büntetni szeretnék ezeket az embereket.

Namármost, ha valakin, aki az utcán él, mert úgy hozta a sors, egy bedőlt hitel, egy káoszba fulladt házasság, egy megszaladt adósság, és két bevásárlószatyorban hurcolássza utcáról utcára az életét, úgy segítenek, hogy ezért megbüntetik, és azt a kevés cuccát, amit ő magántulajdonnak, a nála szerencsésebbek pedig lehet, hogy szemétnek neveznek, elpusztítják, az minden, csak nem segítség.

Lehet ezt akárhogy csomagolni, nem lesz finomabb: a hajléktalanból közellenséget csinált az állam, akiket mostantól rendőrök vegzálnak, és takarítanak el. Miért? Mert ha nem látjuk a problémát, a probléma nem létezik. Jön az újabb nyugdíjprémium, januártól a nyugdíjemelés, zsinórban épülnek a stadionok, most épp Érdre álmodtak egyet 5 milliárdból, de ha nincs hajléktalan, nem kiabálja az arcodba a látványa, hogy a hazai szociális háló igencsak avíttos.

Juhász Hajnalka arról is beszélt, a kormány 9,1 milliárdot ad idén hajléktalanellátásra, és 240 segítő szervezet foglalkozik velük. Hangsúlyozta, azt szeretnék, ha a hajléktalan emberek éreznék, nem hagyják magukra őket.

Ezt majd mondják azoknak a szemébe, akiknek mától megsemmisítik a cuccait.