Óriási hátraarc: ma szétverik a pécsi Elszámolóházat

2018. október 18. 08:31 2018. okt. 18. 08:31

A város gazdálkodását vasmarokkal felügyelő ÁSZ „ajánlása” alapján ma dönt a pécsi közgyűlés arról, hogy szétcincálja egy éve hizlalt szuperközponti szuperintézményét, az Elszámolóházat. Egy éve ez volt a pécsi „mostantól minden jobb lesz” lándzsa hegye, most nagyjából mindent visszacsinálnak. Racionalizálják a racionalizálást, sunyin, az utolsó pillanatban nyilvánossá tett előterjesztésben. Tízen kerülnek az utcára.

Csütörtök hajnalban jelent meg az „Intézmények működésének racionalizálása” című előterjesztés a pécsi önkormányzat hivatalos honlapján, ma már szavaz is róla a városi közgyűlés.

A döntés igen szerteágazó, a lényeg, hogy 2019 januárjától „a Pécsi Ellátó Központ az intézmények műszaki, karbantartási, közbeszerzési és jogi tevékenységének koordinálását, a bérleményüzemeltetést, a Polgármesteri Hivatal üzemeltetési feladatait valamint a közétkeztetéssel kapcsolatos operatív feladatokat – térítési díjak beszedése, a szükséges adminisztráció elvégzése, a lemondások kezelése, stb. – látná el”.

Azaz: minden mást elvesznek tőle.

Hogy világos legyen: az Elszámolóház volt az új pécsi szuperintézmény, ide toltak be az elmúlt egy évben millió és még egy feladatot. Még saját igazgatót is kapott a korábban szerény kis intézményegység, na most ezt is elbukja, már november végétől, a pénzügyi főelőadó vezeti majd tovább. Igaz, havi 600 ezres bért kap.

Az is kirajzolódik az előterjesztésből, hogy megint tízzel kevesebb álláshely marad, mire az átalakítás véget ér.

A borzalmas a dologban az, hogy egy éve folyamatosan tette le a nagyesküt Pécs fideszes vezetése, hogy ez a jó irány, így lesz racionális a működés, most pedig jött az ÁSZ, és egy tollvonással gyakorlatilag visszacsinálnak mindent.

És miközben racionalizálják a minden bizonnyal félresiklott racionalizálást – a város nem dönthet ebben önállóan, ez volt a kormánnyal kötött pénzügyi mentőövről kötött alku része -, százával dobálják az embereket már egy éve egyik munkahelyről a másikra. A pécsi önkormányzat, amely egy boldogabb időben azért sokkal megbízhatóbb munkaadó volt.

És a nagy dobálózás végén mindig marad egy tucatnyi ember, aki melléesik, és már nem lesz hol dolgoznia. Idén tíz pécsi család fog ebben a tudatban karácsonyozni.

(E cikk megjelenése után azt írtuk, hogy az ominózus előterjesztést levették a napirendről. Az előterjesztéssel azonban mégis foglalkozik a közgyűlés, a tévesztésért elnézést kérünk.)