Látni és látszani: hiába országos kampány, Pécsett nincs ingyen vizsgáló optikus

2018. október 20. 08:56 2018. okt. 20. 08:56

Idén is meghirdette az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága a Látni és látszani kampányát, mely során az autók világítóberendezéseinek és szemünk vizsgálatára is ingyenesen sort lehet keríteni. Pontosabban csak elvileg, mivel Pécsett a közlekedésbiztonsági program honlapja szerint nincs optikus, aki csatlakozott volna az akcióhoz, és ingyen fényszóróvizsgáló szervizből is csak kettő van a megyeszékhegyen.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság tradicionális őszi kampányának nyilvános sajtótájékoztatójával kezdetét vette a csaknem két hónapig tartó közlekedésbiztonsági program - jelentette be a közlekedésbiztonsági szervezet a héten.

Mint írták, ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége: a járművük őszi-téli felkészítése, valamint a saját szemük épségének, látásuk megfelelőségének biztosítása.

Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos: a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata. Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy vezetéstechnikai pályákon.

A kampányban arra akarják ösztönözni a sofőröket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, és vizsgáltassák át gépjárművük világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent autósk részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett, és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek - közölte az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál özlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet az igazolás, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

Pécsett sehol sem nézik ingyen a szemet

Az akció honlapján megyénkénti bontásban, illetve térképen lehet keresni, hogy hol milyen optikus és szerviz vállalja, hogy ingyen megvizsgálja a szemünket és a fényszórókat. Sajnos azonban (október 19-i állás szerint) Pécs, illetve az egész Dél-Dunántúl nem nagyon van felülreprezentálva e téren. Optikusból konkrétan senkit nem találtunk Somogy, Tolna és Baranya vonatkozásában.

Szervizből egy fokkal jobb a helyzet, de nem sokkal. A honlap szerint Pécsett két, Nagypallon pedig egy műhely várja az autósokat ingyenes kontrollra. Somogyban Kaposváron és Marcaliban van egy-egy, Tolnában pedig Pakson van egy szerviz, aki részt vállalt a kezdeményezésben. Az akció két hónapon át tart, elképzelhető, hogy megszaporodnak az ebben résztvevők, de jelenleg igen gyér a helyzet a régióban.

Az álló járművekre is figyelnek

A rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

A gépjárművek vezetői esetében jellemző, hogy a járművek világítóberendezéseit nem rendeltetésszerűen használják, figyelmetlenség miatt nem cserélik ki az elhasznált izzókat, a világítás bekapcsolásáról megfeledkeznek, vagy éppen elmulasztják a megrongálódott vagy sártól szennyezett hátsó lámpa búrák javítását, tisztítását.