Egészségtelen Pécs levegője - ha lehet, inkább buszozzunk Páva szerint

2018. október 19. 13:42 2018. okt. 19. 13:42

Páva Zsolt polgármester arra kérte a lakosságot, ha lehet, kerüljék a személyautók használatát (főleg a diesel-üzeműekét), valamint ne égessenek kerti hulladékot, és szénnel és fával se tüzeljen senki, ha teheti.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) mérései szerint több nagyvárosban, köztük Pécsen is egészségtelen a levegő minpsége a szállópor (PM10) miatt.

Ennek kapcsán pénteken Páva Zsolt pécsi polgármester egy közleményt adott ki, melyben arra kérte a város lakóit, hogy ha lehet, inkább a tömegközlekedést használják a személyautók - főleg a diesel-üzeműek - helyett, vagy pedig gyalogoljanak.

A közlemény szerint kerülni kell továbbá a szénnel, illetve a fával történő tüzelést, inkább gázt vagy villamos energiát használjanak fűtésre (már aki megteheti - a szerk.).

"A kerti hulladék nyílttéri égetésére jelenleg a város teljes területén tilalom van életben. Ezért a levegőszennyezettség javulása, valamint az esetlegesen kiszabandó bírságok elkerülése érdekében kérünk minden pécsi polgárt, hogy tartózkodjon a zöld hulladékának elégetésétől."

A szállópor porrészecskéi "ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. Veszélyeztetettek a légúti betegségben, illetve keringési betegségben szenvedők, idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, aktív testmozgást, illetve a szellőztetést"

- áll a kommünikében.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzését is idézi a közlemény, amely szerint a következő napokban ilyen időjárás várható:

"Szombaton keleten kevés, a Dunántúlon több napsütés várható, jellemzően közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt. Napközben csapadék kialakulásának kicsi a valószínűsége.

Az északnyugati szél a nap első felében még gyenge marad, de a délutáni óráktól kezdve megélénkülhet egy átvonuló hidegfront hatására. Az éjszaka folyamán kisebb mennyiségű csapadék is hullhat.

A szél vasárnap is élénk marad, sőt a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben meg is erősödhet, majd előreláthatóan a hétfői nap folyamán mindenütt mérséklődik. Mindezek hatására szombaton délután várhatóan javulásnak indul a levegő minősége, de még a PM10 koncentrációja elérheti az egészségügyi határértéket.

Kedd-szerda éjszakára egy markánsabb hidegfront érkezése körvonalazódik, melynek hatására akár viharossá is fokozódhat a szél. A front átvonultával a levegő minősége jelentős javulásnak indul."

A levegőminőségről ezen a linken lehet friss információkat találni, míg a pécsi önkormányzat hasznos tanácsait itt lehet olvasni.

A közlemény végén Páva Zsolt felhívja a lakosság figyelmét, hogy "a levegőminőség javításában az önök aktív közreműködése nélkül nem lehet számottevő javulást elérni. Ezért kérem, hogy a fenti tájékoztatásokban szereplő javaslatok alkalmazásával mindannyiunk érdekében segítsék a munkánkat."