Nem árulja el a rendőrség, hogy Pécsett lecsaptak-e már hajléktalanokra

2018. október 21. 09:05 2018. okt. 21. 09:05

Már száznál több hajléktalant figyelmeztettek, hármat pedig elő is állítottak a rendőrök azóta, hogy október 15-étől szabálysértésnek számít a közterületen élni. Arról azonban, hogy hol intézkedtek azok ellen, akik rendszerellenesen hajléktalankodnak, nem hajlandó nyilatkozni a szerv.

Mint ismert, október 15-től a kormány hadat üzent az ország legelesettebb, leginkább kiszolgáltatott, a társadalom peremére szorult rétege, a hajléktalanok ellen, akiket mostantól három figyelmeztetés után elő lehet állítani azért, mert hajléktalanok, pontosabban, megsértik a közterületi tartózkodás szabályait, azaz az utcán élnek.

A legelső hajléktalant, egy volt mérnököt a HVG szerint Gödöllőn állították elő, a bíróság pedig rekordgyorsasággal elmeszelte. A férfit, aki egyáltalán nem problémás hajléktalan, 20 ezer forint szabálysértési költség megfizetésére kötelezték, egyúttal figyelmeztették.

Budapesten egy 62 éves nőt állítottak pénteken bíróság elé azért, mert az utcán élt. A 444 róla azt írta, a nyugdíj előtt álló nő öt hónapja vált hajléktalanná, miután élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban. Jelenleg alkalmi munkákból él, korábban takarítóként és segédápolóként is dolgozott gyermekkórházban. Előállításakor vele lévő kiskutyáját menhelyre vitték.

A hajléktalanok futószalagon történő eltüntetése kapcsán megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Pécsett, Baranyában voltak-e már előállítások, figyelmeztetések az új regula alapján.

Választ azonban az Országos Rendőr-főkapitányságtól kaptunk, pontosabban nem kaptunk. Megkeresésünkre azt írták, a kérdésében szereplő adatok vonatkozásában a rendőrség országos statisztikát vezet. Annyit elárultak, az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 17-én 24 óráig országszerte 101 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést, és 2 szabálysértési előkészítő eljárás indult (egy Pest megyében, egy pedig Budapesten).

A rendőrség magatartása azért tűnik érdekesnek, mert mikor menekülteket fognak valahol a megye területén, azt szorgalmasan, helyszín és pontos időpont megnevezésével teszik. Megkockáztatjuk, a hajléktalanok összeszámolása is ennyire lehet csak bonyolult.