Újabb ügyletben tűnt fel Mészáros Lőrinc a Paksi Atomerőműnél

2018. október 20. 13:37 2018. okt. 20. 13:37

Nemcsak tartalék vezetési pontot építhet Mészáros Lőrinc érdekeltsége a Paksi Atomerőműnél, hanem a létesítmény biztosításából is kiveszi a részét a felcsúti vállalkozó egy másik érdekeltségén keresztül.

Nemrég derült ki, hogy Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. építheti a Paksi Atomerőmű Tartalék Vezetési Pontját (TVP), mely a létesítményben bekövetkező nukleáris és hagyományos veszélyhelyzetek kezelésére kialakított, tartalék értékelői és irányítói létesítmény.

Az Mfor.hu cikke szerint a munkálatokat a West Hungária Bau Kft-vel közösen végzi majd a Mészáros-féle cég, ráadásul az eredetileg kiírt 3,1 milliárd forint helyett 3,6 milliárd forintért.

A 24.hu egyik cikke szerint azonban nem csak ennek örülhet Felcsút egykori gázszerelője az atomerőmű kapcsán.

A létesítményt, mint köztudott, minden évben biztosítani kell (nukleáris kárfelelősség-biztosítás megkötése), erre pedig több biztosítócég állt össze egy konzorciumba. Idén a Magyar Atompool Biztosítók konzorciuma nyerte el a közbeszerzést 1,29 millió euró (ez körülbelül 402,8 millió forintot jelent) értékben. A konzorcium tagjai az

  • Allianz Hungária Zrt.,
  • CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.,
  • Generali Biztosító Zrt.,
  • Groupama Biztosító Zrt.,
  • HDI Versicherung AG Magyarországi Fióktelepe,
  • UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.,
  • UNIQA Biztosító Zrt.
  • A cikk szerint ugyanez a konzorcium nyerte el az atomerőmű 2019-es biztosítására kiírt közbeszerzést is, ugyancsak 1,29 millió eurós értékben.

    Csakhogy mindeközben az egyik biztosítótársaság áttételesen, de Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.

    A 24.hu cikke szerint ugyanis még idén áprilisban engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. 24,85 százalékos minősített befolyást szerezzen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., illetve annak leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító fölött.

    Így Mészáros Lőrinc érdekeltségein keresztül ebből a szegmensből is részesedik egy kicsit.