Már a pécsi önkormányzat honlapján is börtönőröket keresnek

2018. október 23. 14:48 2018. okt. 23. 14:48

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál nagy hiány van a börtönőrökből, nemrég országos toborzó körútra indultak. Most a pécsi önkormányzat honlapján is feltűnt a felhívásuk. Persze az ígért új börtönök még sehol sincsenek, miközben nagyarányú az az újonnan felvett állomány leszerelése.

Létszámhiány van a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál, emiatt nemrég országos toborzó körútra is indult a BVOP, hogy a nagyobb településeken mutassa be a smasszer lét vonzó oldalát.

A toborzóplakátok már eleve büntetnek, itt található egy kis gyűjtés belőlük:

A magyar büntetés-végrehajtás plakátjainál nem büntet jobban semmi - fotók

Plakátokkal is megtámogatta toborzását a BVOP, ezeken pedig kicsit sem fukarkodtak a szóviccel. Csak annyit mondunk, hogy már a "Rabul ejtünknél" felszisszentünk, de a vége még messze volt.

A napokban a munkába a pécsi önkormányzat is beszállt, a honlapjukon ugyanis a következő szöveg jelent meg "Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság - toborzás" cím alatt:

"Tájékoztatom, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet országos toborzó programot indít.

A büntetés-végrehajtási szervezet a társadalom védelmében és a közbiztonság erősítése érdekében különíti el a bűnelkövető embereket. A szervezet alapfeladatként biztosítja a jogos büntetésüket töltők jogszerű, szakszerű és biztonságos fogva tartását, de közel kilencezres állományunk nap mint nap azért is dolgozik, hogy az elítéltek törvénytisztelő állampolgárokként történő visszavezetése a társadalomba minél hatékonyabb legyen.

Börtöneink szerte az országban szoros együttműködésre törekszenek a környezetükben lévő településekkel, a fogvatartottak munkáltatásával számos esetben segítik a városok és az önkormányzatok munkáját, a közintézmények és közterületek felújításával, tisztán tartásával, jóvátételi programjaikkal."

Anno 2015-ben Pécs is indult a börtönépítési pályázaton (amiről kicsit lejjebb részletesebben is olvashatnak), ám minderről sem a város lakosságát, sem pedig a közgyűlést nem sikerült értesíteni, az indulást az akkori városvezetés - Páva Zsolt polgármester, Girán János és Őri László alpolgármesterek - dönthette el.

A felajánlott terület egy Györgyteleptől keletre fekvő ingatlan lett volna, ám végül a BVOP pályázatán Komló lett a befutó.

2015 óta ígérik az új börtönöket - a felvettek egy része már leszerelt

Az eljárás érthető, mivel 2015 óta lehet tudni, hogy az ország büntetés-végrehajtási intézményeiben nagy a túlzsúfoltság, emiatt már az előző Orbán-kormány nyolc új börtön - Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras és Ózd - építését határozta el. Ezekbe viszont kell az ember, ezért zajlik a toborzás (párhuzamosan a rendőrség határvadász-egységeinek folyamatos felvételijeivel és a Magyar Honvédség bővítésével - vagyis egymás elől szipkázzák el a jelentkezőket a fegyveres szervek).

Az egyik börtön, ahogy fentebb írtuk, Komlón épülne, ám hiába az előkészítés és a terület átadása ingyen, a beruházás még mindig nem indult meg (közműépítés és némi útépítés történt eddig a 7300.hu korábbi cikke szerint), szintúgy a többi helyszínen (noha az eredeti elgondolás szerint 2017-ben már mindenhol hozzáfogtak volna az építkezésekhez).

A komlói börtön kapcsán még január elején kereste meg lapunk a BVOP-t, azóta is várjuk válaszukat.

Emiatt viszont a már felvett és kiképzett állomány jó része (akiket anno azzal csábítottak, hogy az új börtönökben dolgozhatnak, így zömmel olyanok jelentkeztek, akik a nyolc új létesítmény körzetében él) leszerelt.

A Magyar Hang nyári cikke szerint a 6700 jelentkezőből 667 embert vett fel és képzett ki a BVOP mintegy 50 millió forintos költségből, ám a csapatból nyár közepén már csak 393 fő volt állományban. A többiek leszereltek, mert nem vállalták az új börtönök híján a távolabbi bv-intézményekben a munkát, vagy az ingázásból lett elegük.

Ráadásul a lap cikke szerint az építkezésre szánt költségkeretet nem módosították, miközben tudható, hogy az építőiparban alaposan elszálltak az árak, emiatt pedig az összes beruházásra pluszpénzt kell költeni az országban.