A rossz idő jó oldala: kitisztult a levegő Pécsett

2018. október 22. 15:38 2018. okt. 22. 15:38

Mostanáig csak szidtuk magunkban azt az arcot, melyet vasárnaptól fordított felénk az ősz. A természet megmutatta, hogy valamire a rossz idő is jó: kitisztult a pécsi levegő, mely pénteken még annyi szennyezést tartalmazott, hogy az önkormányzat autózás helyett tömegközlekedésre kérte a lakosságot.

A kellemes, szélcsendes vénasszonyok nyara során egészségtelenül sok szállópor halmozódott fel a levegőben országszerte. Ez alól a gyakran szmogos Pécs sem volt kivétel, olyannyira nem hogy október 19-én Páva Zsolt polgármester közleményben figyelmeztette a lakosságot.

Páva arra kért minden autóst, hogy lehetőség szerint inkább buszozzanak, a szénnel, fával való tüzelést pedig kerülni kellett, úgy, ahogy a kerti égetést is.

A legfrissebb mérési eredmények szerint azonban már nincs okunk aggodalomra, mondhatni, Arany Farmermellény-díjas modorbombát robbantva, fellélegezhetünk. Az Országos Közegészségügyi Intézet a Facebookon azt írta hétfő délután, tovább javult a levegő minősége a csapadékos időjárásnak köszönhetően a mérőállomással megfigyelt településeken október 21-én. A levegő minősége a Levegőhigiénés Index alapján elfogadható volt mindenhol.

Az OKI honlapján is ez látszik:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a folytatásban marad a szél, illetve mit hogy marad, viharossá fokozódik. Ezt lehet utálni, de legalább a szmog visszavonulót fúj - egy ideig.