MSZP-Párbeszéd: Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart

2018. október 23. 15:30 2018. okt. 23. 15:30

Az MSZP és a Párbeszéd szerint Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart, az ő szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet azért, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál.

Karácsony Gergely a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető.

Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd olyan Magyarországot szeretne, amelyre Nagy Imre is büszke lenne és amely az ő szellemi örökségére épül, és szöges ellentéte annak, amit a Fidesz képvisel.

A zuglói polgármester közölte, az 1956-os forradalmárokkal ellentétben a mostani magyarok szerencsések, mert vannak szövetségeseik Nyugaton. De Orbán Viktor - mint ahogy az elmúlt 150 évben minden "zsarnok" - most is "Nyugat helyett inkább Keletre kacsintgat" - mondta.

Karácsony Gergely sorsdöntőnek nevezte a májusi európai parlamenti (EP-) választást és úgy látta, azok, akik az európai egységet meg akarják akasztani, az orosz érdekeket szolgálják.

A politikus szerint ma a magyar szabadság és egyenlőség ügye vesztésre áll, de akiknek fontosak az 1956-os hősök, erőt meríthetnek a példájukból, hogy ne hagyják a csatát elveszni.

Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyozva rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt. A mártír miniszterelnök múltban vallott hitét a jövő reménységére cserélve a forradalom mellé állt és életét adta a hazáért, a szabadságért - hangoztatta.

Bírálta a mostani hatalmat, mert szerinte ezeket a társadalmat összetartó közös kapaszkodókat elrabolja, helyette újakat épít, de azokhoz nem tud mindenki csatlakozni, sőt nem is akarják, hogy mindenki csatlakozzon hozzájuk. Tiltakoznak az ellen - mondta - , hogy Nagy Imre üzenete, szellemisége kitörlődjön a történelemből.

A pártelnök elmondta, az EP-választás értékválasztás lesz. Az MSZP-Párbeszéd egy egységes Európához akar tartozni, európai magyar hazafiként akarnak büszkék lenni magyarságukra és Magyarországra - tette hozzá.