Szélviharral indul a csonka hét, kiadták a veszélyjelzést

2018. október 23. 18:52 2018. okt. 23. 18:52

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb tájékoztatása szerint keddről szerdára virradóan egy hidegfront éri el az országot viharos szél kíséretében. Szerdára az összes megyére figyelmeztetést adtak ki az országban, akár 100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak.

A prognózis szerint október 23-án késő este előbb az Északi-középhegység magasabb részein, később az ország északi harmadán egyre több helyen fordulhatnak elő viharos (60-70 km/h) széllökések.

Szerdán összességében sokfelé várható viharos északnyugati szél; nagyobb területen elsősorban az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön kell 70-90 km/h körüli lökésekre számítani, erre nagyobb esély a nap első felében van. A Mátrában, Börzsönyben és a Bakonyban reggel, délelőtt időnként még a 90-100 km/h-t is elérheti a szélsebesség. A nap második felében fokozatosan egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, majd csütörtökre virradóra mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél.

A szél miatt az összes megyére figyelmeztetést adtak ki:

A meteorológusok szerint szerdán délelőtt a Tiszántúlon, északkeleten egy-egy helyen megdörrenhet az ég.

Csütörtökön a prognózis szerint megnövekszik, majd délután szakadozik, csökken a felhőzet, szórványosan valószínű eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között várható.

Pénteken változóan és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, főként délkeleten alakulhat ki kisebb eső, zápor. A délnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható.